GRANAVOLDEN HOTELL & GJÆSTGIVERI SATSER PÅ BÆREKRAFT
GRANAVOLDEN HOTELL & GJÆSTGIVERI SATSER PÅ BÆREKRAFT
Tekst:Kari Isingrud Foto: Granavolden Hotel & Gjæstgiveri
- Vi har gjennomgått våre rutiner for alt fra energiforbruk og transport, til matavfall og leverandører, forteller hotellets daglige leder, Arne Ivar Johnsrud. Gjestene vil bo på et bærekraftig hotell, og bærekraftig drift er viktig for hotellets økonomi.
Kokkene Espen og Pavol har plukket epler fra hagen og laget syltetøy. Granavolden Hotel & Gjærgiveri velger kortreist mat, og holder matavfallet på et minimum.
- Vi er med i prosjektet Bærekraft Hadeland, sier Arne Ivar. Han mener det har vært en krevende, men også en morsom prosess.
Nå er store og viktige tiltak kartlagt og i ferd med å bli iverksatt. Muligheten for å hente bergvarme er utredet. Det er et omfattende tiltak, men det ligger betydelige besparelser i redusert strømforbruk. Matavfallet er også kartlagt og redusert.
- Riktigere valg av mat og menyer gir mindre matavfall. Nå vet vi nesten på grammet hvor mye egg og bacon det går til frokost.
- Vi har også søkt og fått godkjenning til ombygging av de historiske rommene i sørbygget fra 1700-tallet. Ni rom med fellesbad skal bygges om til syv med egne bad. Det vil gi økt belegg, noe som gjør oss mer bærekraftige økonomisk og ved at hele bygget blir brukt, mener han.
- Vi ønsker å møte de ønsker gjestene våre har i 2024, fastslå Arne Ivar
BærekraftHadeland
Høsten 2022startet Hadelandshagen opp prosjektet Bærekraft Hadeland. Formålet er at alle
virksomheter på Hadeland skal kunne gå bærekraftig og lønnsomt inn i framtiden.
54 virksomheter har deltatt i prosjektet.