Gå tilbake til nettstedet

HEDRET FOR SIN INNSATS FOR NÆRINGSLIVET

Tekst: Kari Isingrud Foto:Fotograf BT Stokke AS

Tore Solberg ble i januar utnevnt til æresmedlem i Gran Handel og Håndverk og ble også tildelt foreningens hederspris - den første som er utdelt noensinne. Han berømmes for sitt årelange engasjement for Gran handelssenter og for Gran som et godt sted å bo.

broken image

 

- Hedersprisvinneren ser, på en misunnelsesverdig måte, muligheter der andre helst vil gi opp, han
har en enorm arbeidskapasitet, er kunnskapsrik og med en egen interesse for utvikling, sa styreleder i handelsstanden Stian Lyberg, under prisutdelingen på Sanner Hotell .

 

Selv sier Tore at han har det morsomt i jobben, og at det har vært hans drivkraft hele veien.

 

- Jeg er nysgjerrig, liker å lære og finne ut av nye ting, sier han, og understreker at han ikke jobber primært for å tjene penger, - gleden ved å skape noe er like viktig.

 

Tore ble født 2. juni 1950, og rask hoderegning viser at han har gjort den arbeidsinnsatsen som forventes og vel så det. Han kunne levd et fritt pensjonistliv uten lange arbeidsdager, og innrømmer at kona Toril gjerne vil at han trapper ned. Selv er han ikke helt ferdig med arbeidslivet.

 

Fra DruPep til eiendomsutvikling

Tore er født i Drammen, men familien flyttet til Lillesand da han var tolv år gammel. Moren fikk apotekerbevilling der. Han viste tidlig interesse for forretningsutvikling. Som 13-åring startet han tablettproduksjon sammen med en kompis, med utstyr og inspirasjon fra sin apotekermor. Guttene lagde DruPep - druesukkertabletter med peppermyntesmak, og solgte i poser til medelever. Senere startet de egenbygd mobil kiosk og solgte pølser og brus på bryggedans i Lillesand.

 

I 1967 ble det igjen flytting da moren fikk ny bevilling i Brandbu. Tore kan ikke huske at flytting, nye skoler og nye klassekamerater var noe problematisk.

 

- Jeg bare møtte opp og gikk på skolen, forteller han, men innrømmer at han var en slapp skoleelev. Da han etter gymnaset ville følge drømmen om å bli veterinær, kom han ikke inn på Norges veterinærhøyskole. Han lot seg ikke stoppe av det, og dro til Berlin og tok sin veterinærutdannelse der.

 

 

Jeg har planer om å jobbe mindre,

men det kommer på ting hele tida.....

 

I 1978 slo han seg ned på Hadeland for godt, åpnet egen veterinærpraksis og flyttet sammen med
Toril. Hun var utdannet adjunkt og jobbet først et år på Gran ungdomsskole før de begge fant ut at de ville starte forretningsvirksomhet. De startet Tani parfymeri i det som den gang var Vassenden minisenter. I 1985 ble Hadeland Eiendomsutvikling etablert. Ti aksjonærer gikk inn med til sammen 900.000 kroner i aksjekapital.

 

- Det var de glade 80-åra, ler Tore. De fikk lånetilsagn på 32 millioner kroner til14,9 % rente. Året etter kjøpte de tomt av kommunen og startet byggingen av Smietorget, som sto ferdig i 1988.

 

Han forteller at økonomien var stram og læringskurven bratt. Senere er Smietorget utvidet i flere byggetrinn. Nå er de opprinnelige aksjonærene kjøpt ut, og i dag eies selskapet av Toril og Tores to døtre. Selv er Tore daglig leder og ansvarlig for driften av Smietorget.

- Jeg drevsom dyrlege fram til 2012. Det var et fint yrke, men annen forretningsvirksomhet tok også mye tid, forteller Tore. Han måtte ta et valg og ble eiendomsutvikler på heltid.

I 2018 ble Hadeland Boligutvikling etablert, og selskapets boligprosjekter er mange: 36 enheter er ferdige på Tømte, 40 er ferdigstilt og 32 til er under bygging på Alm, det er bygget 30 på Maura, og reguleringsplanen for 153 enheter på Viubråtan er klar. Tore har et håp om at befolkningsutviklinga i kommunen kan snus.

- Vi vil selge ålreite boliger til ålreite priser, som også førstegangsetablerere kan kjøpe, sier han.

 

Heder og kritikk

Under utdeling av hedersprisen ble Tore berømmet for «sitt store engasjement for alt
som omhandler utviklingen av Gran, enten det handler om næring, bosetting eller
politikk». Men dette engasjementet har også hatt en kostnad:

- Jeg er godt kjent med bygdedyret. Det er lett å bli kontroversiell i et lite samfunn
når man er heldig, arbeidsom og lykkes, mener Tore.

Han har blant annet engasjert seg i saken om fylkesbytte og er med i aksjonsgruppa som
ønsker Gran inn i Akershus. På meningsmotstandernes Facebook-gruppe spørres det:
«Ett enkelt spørsmål til Tore Solberg; Har du økonomiske incentiver for å gå inn i Akershus?»

- Vi blir beskyldt for å handle i egen vinnings hensikt, sier Tore, men understreker at han mener at det er best for Gran å følge Lunner og Jevnaker inn i Akershus. Ønsket er en felles «Hadeland kommune». Det vil gi større og bedre fagmiljøer, driftsgevinst og større tyngde i en fylkessammenheng.

 

Pensjonisttilværelsenmå fortsatt vente

Tore innrømmer at jobben som boligutvikler, og som daglig leder på Smietorget er mer enn fulltids jobb.

- Han har lagt ned utallige timer, dager, uker og år for Gran Handel og Håndverk. Vi har grunn til å tro at han vil fortsette å sette sitt preg på handelssenteret og lokalsamfunnet vårt i mange år fortsatt, sa Stian Lyberg under prisutdelingen på Sanner Hotell.

Det kan se ut til at fru Toril, de to døtrene og de fem barnebarna, må dele ektemann, far og bestefar med jobben en god stund til.

- Jeg har planer om å jobbe mindre, men det kommer på ting hele tida, forklarer Tore.