Portrettet:
ÅGE LIEN– NY STYRELEDER I GRAN HANDEL OG HÅNDVERK
Portrettet:
ÅGE LIEN– NY STYRELEDER I GRAN HANDEL OG HÅNDVERK
Tekst: Kari Isingrud Foto: Fotograf BT Stokke AS
Åge Lien er oppvokst øverst i Risbakkveien på Jaren, men bor nå på Frogner i Oslo. Han er glad i det urbane livet, men setter stor pris på å kunne rømme fra byen iblant. Nå skal han som ny styreleder i Gran Handel og Håndverk (GHH) sette preg på småbylivet i Gran.

- Jeg er opptatt av å finne løsninger, utvikle og optimalisere,sier Åge. Det krever også å kunne tenke strategisk og langsiktig. Han har gjennom sitt virke alltid reist spørsmål ved det bestående, og tror det ligger i personligheten.
- Gran har et stort potensial, og er viktig for utviklingen i hele regionen, mener han.
Han kjenner samfunnet og det lokale næringslivet godt, blant annet fra sin tidligere periode som styreleder i GHH, fra 2005 til 2009. Sammen med resten av styret den gang, og Gunnar Haslerud som var daglig leder, satte han tydelige spor etter seg.
- Mye av det vi jobbet med for tyve år siden er nå realisert, påpeker han. Da engasjerte GHH seg i arbeidet med reguleringsplanen for Gran sentrum. Nå kan han konstatere at den videregående skolen med kultursalen er bygget, idrettsparken og nytt lokalveinett er fullført. Det bygges boliger og
planleggingen av Sagatangen er godt i gang. Potetfestivalen ble etablert i 2005 og har tyveårsjubileum i år.
- Mye er gjort, men potensialet er fortsatt stort.
Vil ha mer liv og røre i Gran
- Det må være liv i småbyen til alle tider når folk er våkne, mener Åge, og konstaterer at Gran sentrum er nærmest folketomt på kveldstid. Han ønsker flere arrangementer i kultursalen og nye
opplevelsestilbud i sentrum. Det vil gi økt behov for flere serveringstilbud på kveldstid og en god sirkel for et levende sted der folk møtes
GHH har et overordnet ansvar for å skape mer aktivitet, slik at folk trekkes til Gran. Det gir muligheter for den enkelte næringsdrivende. På samme måte vil flere boliger og kontorarbeidsplasser bidra til nye muligheter for handels- og servicevirksomhet.
– Vi trenger flere forretninger som gir folk en ekstra opplevelse, mener han, og poengterer at det er viktig med butikker med særpreg, som Tråkk Inn, eller Spar Gran og Roy Morten Lereng som gjør Gran kjent langt utenfor Hadeland.
En av Åges kjepphester er at Gran sentrum må ha en tydelig forbindelse til Jarenvannet. Når sykehjem, omsorgsboliger og lokalmedisinsk senter etableres på Sagatangen, er det viktig at det ikke blir et eget samfunn i utkanten. Det må skapes en naturlig helhet i fra nord til syd.
- Jeg drømmer om å sitte på bryggekanten, med nykokt kreps og en god chardonnay, og med utsikt over vannet, ler han. Jarenvannet naturreservat strekker seg helt til sydenden av vannet, og dermed er det strengt regulert hva som er lov å gjøre, men han mener det må være mulig å
finne løsninger som tar vare på både folk og salamandre.
Sivilingeniør som bruker både hode og hender
Åge er utdannet sivilingeniør fra det som het Norges Tekniske Høgskole (NTH). Han har lang og variert bakgrunn fra ulike lederstillinger i NSB, og i Jernbaneverket. I 2003 etablerte han sin egen konsulentvirksomhet, og har drevet med rådgivning innen foretaksutvikling.
Han er født i 1960 og oppvokst øverst i Risbakkveien påJaren, med foreldre og fem søsken. Besteforeldrenes småbruk og Øståsen var nærmeste naboer. Det var lang og bratt skolevei, men ungene hadde likevel tid og energi til overs til et fritt liv i skog og mark.
- Vi var ikke gamle før vi overnattet alene i en liten hytte inne på åsen, husker han, og legger til at oppveksten var preget av frihet under ansvar.
Nå bor Åge på Frogner i Oslo med samboer Torill og deres to ungdommer. Han har også to voksne barn, og et temmelig ferskt barnebarn.
- Familien er over snittet interessert i å reise, så der flotter vi oss litt, forteller han. - Vi liker å se nye steder, og oppleve andre kulturer og levesett, men reiser også for sol og varme.
Ingeniøren har også praktisk sans. Han kjøpte et gammelt feriesenter på 300 kvm ved Osensjøen i Trysil, der grunnmuren raste ut og vedlikeholdsbehovet var stort. Det har han egenhendig satt i stand som feriested for storfamilie og venner. I tillegg har han en liten hytte på Gran, som
nå har stått ubrukt gjennom mange år og som han gleder seg til å sette fingrene i.
- Jeg vil gjerne være litt handy på fritiden, for jeg bruker hodet for det meste ellers, forklarer han.