PRØV «JUL PÅ HADELAND» TIL JULEMATEN!
PRØV «JUL PÅ HADELAND» TIL JULEMATEN!
Tekst: Anne Lise Skjaker Foto: Anno Glomdalsmuseet
I alle årene det har vært en lokal juleakevitt for hadelandsregionen i salg på
Vinmonopolet, har det blitt en suksess. Vi tipper årets utgave ikke er noe unntak, og for den som har lyst på en av de siste 240 eksemplarene av totalt 720 som nå er tappet, er det bare tida og veien. De første 480 ble nemlig solgt i rekordfart!
Slik ser den ut, flaska med akevitten «Jul på Hadeland».
Denne gangener det Atlungstad Håndverkdestilleri som har produsert akevitten for vårt
distrikt, og den har fått navnet «Jul på Hadeland». Atlungstad ble etablert i 1855, og er Norges eldste brenneri som fortsatt er i drift. Deres historiske produksjonslokaler finner vi på Stange ved Hamar. Småskalaproduksjon av norsk akevitt og andre brennevinstyper er deres spesialitet, og de ansatte er stolte av å kunne videreformidle den nasjonale kulturarven gjennom sin kunnskap og lidenskap for godt håndverk.
Halvor Heuch er destillatør på Atlungstad Håndverksdestilleri og står bak smakstilsettinga
av den nye akevitten «Jul på Hadeland».
Halvor Heuch, som har stått for smakstilsettinga av den nye akevitten, er destillatør på Atlungstad. Han forteller at «Jul på Hadeland» er blitt lagret på nye 500 liters sherryfat fra Jerez, samt på gamle sherryfat, som gir gode eikearomaer og en smak av sherry.
Når det gjelder krydder og tilbehør, kan Heuch røpe at karve, fennikel, anis, koriander, pomerans og sherry er ingredienser som setter smak på «Jul fra Hadeland».
Den nye akevitten er en klassisk utgave som er tilpasset tradisjonell julemat som brukes på Hadeland og andre steder i landet. Den passer også til kaffen som ofte blir servert etterpå.
- Dersom noen synes de har sett etiketten tidligere, kan det stemme, for motivet er fra et gammelt postkort fra Nasjonalbiblioteket! forteller Halvor Heuch, som har skrevet flere bøker om akevitt og norsk mattradisjon.
Tor Larsen ved Vinmonopolet i Gran opplyser at mange akevittflasker har skiftet eier siden
de kom i hyllene. Så det er antakelig ikke lurt å utsette handleturen til helt innunder jul!