Gå tilbake til nettstedet

PORTRETTET: LINE RAMSRUD

MORGENFRISK LAGLEDER

Tekst: Anne Lise Skjaker Foto: Fotograf B.T. Stokke

· Portrett

Da Line Ramsrud så dagens lys i OL-byen Lillehammer i 1978, var det ingen ting som tydet på at en ny bladfyk hadde sett dagens lys. Ingen i slekta hadde tidligere kjent draget mot journalistikken, og oppveksten på Biri ga heller ingen signaler om jenta skulle bli et ihuga avismenneske. Men hun var en aktiv unge, og et bredspektret interessefelt omfattet bl.a. fotball, ski, judo, turn og pianoundervisning! Alt sammen ga gode barndomsminner fra oppveksten ved Mjøsas bredder.

broken image

-Verre var det da min kjære bestemor prøvde å overføre sine arbeidsteknikker innen søm og strikking til meg; det ble aldri noen suksess-historie, humrer den nytilsatte redaktøren i lokalavisen Hadeland. Men mye annet «gikk veien» da jenta vokste til. Midt i tjueårene befant hun seg f.eks. som proffsyklist i Belgia, en periode hun minnes med glede. Da var lærerskolen på Elverum unnagjort, dessuten hadde hun fått med seg kriminologi grunnfag og ett års studium innen kultur- og idrettsforvaltning. Alt lå til rette for en jobb som faglærer innen kroppsøving.

En tilfeldighet endret livsløpet Etter å ha tatt et norgesmesterskap i landeveissykling, lagtempo, i 2003, kom hun naturlig nok i journalistenes søkelys. Hun ble bl.a. intervjuet av mangeårig sportsjournalist i Oppland Arbeiderblad (OA), Øystein Ringsveen, som bl.a. lurte på hva hun hadde tenkt å satse på som levevei. Line svarte at det måtte bli noe som kunne kombineres med proff-syklinga, hvorpå Ringsveen bedyret at den ledige stillingen i OAs sportsredaksjon måtte være ideell i så måte. Og fra høsten 2003 befant frøken Ramsrud seg i nevnte stilling, samtidig som sykkelkarrieren ble pleiet på beste vis. Slik gikk årene fram til 2006, da Line traff sin samboer Hilde. De slo seg ned på Gjøvik, og Hildes datter på fire år var også med i konstellasjonen. Etter noen år ble de beriket med nok en datter, som nå er 8 år, og Line var blitt en del av en familie på fire! Og hun fortsatte i jobben i OA.

-OA var et godt sted for påfyll av kompetanse for en fersk journalist, og jeg følte at jeg lærte mye ved å være en del av avisteamet der, sier Line, som avanserte til vaktsjef, digitalredaktør, nyhetsredaktør og ansvarlig redaktør i årenes løp. Proff-syklinga var lagt på hylla.

Savnet avismiljøet

I 2017 og fram til hun gikk inn som redaktør i Hadeland, tok hun en avstikker vekk fra avismiljøet. Jobben som strategi- og kommunikasjonsdirektør i Studentsamskipnaden Innlandet på Lillehammer, var også noe hun trivdes med. Men hun har en anelse om at savnet av adrenalin-nivået i en avisredaksjon var tungen på vektskålen da hun etter oppfordring søkte på redaktørstillingen i Hadeland. Og jobben ble hennes!

Etter jobbskiftet har hun blitt dagpendler. Nå knebler hun vekkeklokka i god tid før kl. 05.00 på morgenkvisten og bruker tida på halvsju-toget fra Gjøvik til å forberede dagens oppgaver. Og de er mange i en bransje som har opplevd store endringer de senere år. Dreiningen fra papir- til digitalaviser har endret de ansattes hverdag. Den nytilsatte redaktøren mener dessuten at å tilpasse informasjonsstrømmen og kanalene til framtidas abonnenter vil bli en viktig oppgave i tida framover. Det er av stor betydning å «treffe» de forskjellige aldersgruppene av abonnenter, og avisen må alltid være på jakt etter nye målgrupper og ikke minst nye innfallsvinkler på det redaksjonelle plan. - Alle disse utfordringene gjør jobben både spennende og utfordrende! sier Line, som nå i februar har hatt med seg sine medarbeidere på seminar, der temaet var å revitalisere den politiske journalistikken i lokalavisen. - Å få politiske saker ned på et nivå der folk kan forstå hva avgjørelsene har å si for menigmanns hverdag, er viktig. Det gjør stoffet innenfor et svært viktig område mer tilgjengelig, også for de som ikke nødvendigvis følger politikken så tett. Etter min mening vil avisen på den måten oppleves som mer relevant, både for gamle og nye lesere, sier den nye enelederen i lokalavisen.

Idretten har gitt verdifull erfaring                                                                       

Line Ramsrud vil bruke den første tida som redaktør til å bli kjent med både næringsliv og vanlige bygdefolk. Hun vil føle Hadeland på pulsen, og hun er klar over rollen som både vaktbikkje og lokalpatriot. Hennes bakgrunn i idretten har lært henne mye som kan komme til nytte i en utfordrende lederjobb: Du må jobbe hardt for å nå målene, og du må ha stor utholdenhet. Og som i lagidretten gjelder det å spille andre gode. De ansatte sitter på mye erfaring og kompetanse som må brukes på best mulig måte.

-Jeg er en åpen og uformell person som gir mine medarbeidere tillit og fleksibilitet. På den annen side kan jeg si klart i fra hvis jeg opplever f.eks. tillitsbrudd i jobbsammenheng. Jeg er ikke slik at jeg brenner inne med tingene, og jeg håper at de ansatte vil oppleve meg som en tydelig og klar lagleder! avslutter Line Ramsrud, som håper at hun kan sette sitt preg på bygdas «lim og lupe» i flere år framover!