Gå tilbake til nettstedet

Portrettet: Olav Lie-Nilsen

HOTELLEIER I SÆRKLASSE

Tekst: Anne Lise Skjaker Foto: BT Stokke AS

· Portrett

Med opptil flere prestisjetunge priser mottatt for velregisserte matopplevelser og et brennende engasjement for lokal matkultur, tillater vi oss å plassere denne utgavens portrettobjekt i en egen klasse. Olav Lie-Nilsen, bondesønn fra Hokksund, har hatt både visjoner og ambisjoner innen flere felt, helt siden han ble ansatt som direktør ved hotellet i 1998. Men kanskje enda viktigere: Han har hatt motet og gjennomføringsevnen til å løfte et standard konferansehotell til å bli et innovativt og profilert hotell i førstedivisjon!

broken image

-Et resultat av godt lagspill og en god porsjon flaks, sier Olav og berømmer sine dyktige medarbeidere. Den aktive gründeren kom til Hadeland Glassverks tidligere direktørbolig med god ballast for å drive et hotell. Både 3-årig kokkelinje i moderlandet og deretter hotellfagskole i Sveits sto på CV-en. Dr. Holms hotell på Geilo var første arbeidssted, der han raskt steg i gradene og etter eget utsagn lærte mye. Så var han i to år kokk på en ishavsskute hvis mannskap besto av vanskeligstilt ungdom. – En fenomenal måte å rehabilitere skakkjørt ungdom på, sier Olav, som ikke har glemt denne perioden av sitt liv. Utlandet kalte igjen, og i 1995 var han 7 måneder i Paris, før han startet med å jobbe opp Fossesholm Herregård til å ta i mot både selskaper og kafègjester. Det klarte han med bravur. I 1998 ble han pappa første gang, og samme år fikk han jobben som direktør på Thorbjørnrud Hotell, forteller han.

Et resultat av godt lagspill og en god porsjon flaks....

Lokal mat og matkultur i fokus

Etter at han kjøpte hotellet i 2008, har han jobbet iherdig for å videreutvikle matkonseptet. Også før hans tid var maten vektlagt på Thorbjørnrud, men det er de siste årene at hotellet har vakt nasjonal oppsikt for sitt kjøkken, basert på kortreist mat fra egen gård. Gården Øvre Kjekshus i Gran ble nemlig kjøpt av Olav i 2010, og her har han ikke bare satt i stand de gamle husene på en pietetsfull måte, han har også startet med produksjon av melk fra både ku og sau. Det står 55 kuer samt ungdyr på båsen, og en del av de 200 vinterfôra sauene er av rasen østfrisisk melkesau. Melken fra dem og kuene danner grunnlaget for osteproduksjon. Han driver også med grisehold og dyrker bl.a. grønnsaker som brukes på kjøkkenet på Thorbjørnrud. Gården har på et vis blitt hotellets spiskammer, bare en snau halvtimes veg fra Jevnaker. Og sjefen sjøl deltar i gårdsdriften, fra dyrestell til traktorkjøring. Senere på dagen drar han til hotellet og jobber der ei langøkt, før arbeidsdagen avrundes med gårdsoppgaver om kvelden. Det kommer godt med å være energisk og hyperaktiv matentusiast og ha jobben som hobby!

Ysteri i badebassenget og VM-medalje

Med Olav er det kort vei fra idè til handling. Han er utålmodig og vil at ting skal skje fort. Vi tror at han godtar at vi gir ham betegnelsen perfeksjonist, for hver dag tenker han på forbedringer av driften, både på gården og på hotellet. Som da badebassenget på hotellet ble lite brukt og ble gjort om til et ysteri! For å gjøre en lang historie kort produseres nå oster i verdensklasse på hotellets ysteri.

Til årets Oste-VM i Bergen reiste Olav med fire oster. Av disse ble blåmuggosten Blå ku tildelt sølvmedalje, mens Raclette-osten kom i kategorien Super Gold, som betyr at den er en av de 70 beste ostene i verden! - Slike konkurranser er viktig for oss som driver med mat-produksjon, sier Olav.

Flere gjeve priser

Olav ble kåret til Årets lokalmatgründer i 2016, og i 2017 ble han nominert til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris. Og kort tid etter oste-suksessen i Bergen kom beskjeden fra årets Hadelandskonferanse: Thorbjørnrud Hotell er blitt tildelt en ny næringspris kalt «Næringsmot»! Hadelandshagen og Regionrådet for Hadeland står bak, og tanken er å belønne motet som skal til for å klekke ut gode og bærekraftige idéer og sette dem ut i praksis. Vilje til samarbeid og ikke minst evnen til formidling av hvordan nybrottsarbeidet er blitt utført, er også vektlagt. Olav Lie-Nilsen har reist land og strand rundt og snakket om prosessene, om levende bygder, matkultur og matturisme og har også dratt med seg andre næringer på en forbilledlig måte, mente juryen. Og sist, men ikke minst: Nye arbeidsplasser er skapt, og kvaliteten på produktene holder internasjonal høy standard!

Vi gratulerer med to priser så langt i år! En bedre ambassadør for Hadeland og vår regionale matkultur enn Olav Lie-Nilsen skal man lete lenge etter!