Gå tilbake til nettstedet

AKEVITT TIL SJØMAT OG INNLANDSFISK

Tekst og foto: Anne Lise Skjaker

Den lokale akevitten som ble unnfanget gjennom et samarbeid mellom Det Norske Brenneri i Grimstad og Gran Handel og Håndverk i 2015, har høstet mange lovord både lokalt og regionalt.

broken image

Bilde viser Hadeland Aquavit med festivaletikett 2017 som Anna Widèn laget til Den Norske Potetfestivalen i fjor.

Vi har tatt en prat med direktør Odd Johan Nelvik i Det norske Brenneri, og han foreslår andre bruksområder for Hadeland Aquavit enn bare julemat og grillmat.

- Mesterkokk Eivind Hellstrøm har i sine foredrag lagt vekt på akevittens fortreffelighet som følge til sjømat og innlandsfisk, forteller Nelvik, og da tenker vi på røye, abbor, sik og ørret, for å ta de mest vanlige innlandsfiskene. Med sin runde og milde smak, vil den lokale akevittvarianten passe ypperlig til slike måltider.

Som noen kanskje har fått med seg, tappes akevitten på eikefat fra Spania som det tidligere er lagret sherry i. I løpet av lagringstiden trekker akevitten til seg både vaniljesmaken fra eikefatet samt fruktsødmen fra sherryen, og dette gir alt i alt en akevittvariant som er utmerket til lette retter av fisk og sjømat.

Odd J.Nelvik lar ikke anledningen gå fra seg til å nevne at Det norske Brenneri i fjor vant alle tre anbudene som gjaldt akevitt fra Vinmonopolet, og han framhever spesielt Jon Bertelsen som en stor skjønner på området. Det er alltid han som legger siste hånd på verket når nye akevitttyper skal presenteres, sier Nelvik.

Vårt forslag er derfor at uansett om du sverger til kjøtt eller fisk i sommervarmen, sørger for at du har minst èn flaske Hadeland Aquavit på lur i kjelleren. Skulle du mot formodning ikke finne en passende anledning til å bruke den nå i den lyse årstid, holder den seg og smaker like fortreffelig til jul!

broken image

Ordinær utgave av Hadeland Aquavit som finner på Vinmonopolet hele året!

Foto: Fotograf B.T.Stokke AS