Gå tilbake til nettstedet

ÅRETS HADELANDSAKEVITT MED NY KUNSTNERETIKETT

Tekst og foto: Anne Lise Skjaker

Også i år kommer Hadelandsakevitten med nydesignet etikett, og denne gang er det vår lokale kunstner, Marit Knarud, som har fått æren av å utsmykke flaskene. Etiketten viser en blekktegning av to kvinner, en såkalt akttegning, forteller kunstneren til vår avis.

broken image

Marit Knarud i sitt atelier i Glasslåven, hvor hun trives veldig godt.

For mange trenger ikke Marit Knarud noen ytterligere presentasjon, men for de som ikke kjenner så godt til hennes arbeider, ønsker vi å presentere henne for våre lesere. Vår lokale kunstner er oppvokst på en gård i Vestre Gran, og hun forteller at begge foreldrene var glade i å tegne. Ofte var familien samlet rundt kjøkkenbordet med sine tegnesaker. Da hun skulle velge linje på Gran vg. skole, var det naturlig å søke linjen for tegning, form og farge. Deretter ble det Asker Kunstfagskole, der hun også tok et påbyggingsår. Den talentfulle unge kunstneren kom så inn på det som i dag heter Christiania Klassiske Akademi, og hun følte at hun var kommet på rett hylle.

Hun fikk solgt flere av sine malerier, og en av kjøperne var engelskmannen Philip Womersly. Hvis noen synes navnet er kjent, kan vi fortelle at han nå er daglig leder for Lokstallen og en meget dyktig kokk. For malerikjøpet ble til nærmere bekjentskap, og i dag har paret tre barn på 12, 8 og 6 år!

broken image

Ekteparet Knarud/Womersly har bodd forskjellige steder, de har til og med vært i Nice et år. En felles lidenskap er gamle hus og møbler, noe som førte til at de kjøpte en trafostasjon på Rena og restaurerte den til en helt spesiell bolig for familien. Men Marit ønsket seg tilbake til hjembygda, og med tre barn er det heller ikke dumt å ha en pensjonert bestemor i nærheten!

Ektemannen ble tilbudt jobb i Lokstallen og Marit fikk i 2016 arbeidslokaler i Glasslåven. Nå i sommer har de kjøpt Sandødegården i Gran sentrum, et ærverdig gammelt hus med mye sjel, som begge gleder seg til å flytte inn i! Ikke minst er det plass til et romslig atelier der, sier Marit.

-Her i Glasslåven er det et veldig godt miljø og hyggelige folk, og jeg tror vi inspirerer hverandre til å bli bedre hver for oss, sier Marit, som følte seg beæret over å bli spurt om å utforme ny etikett til årets hadelandsakevitt. – Blekktegningen kan beskrives med to ord, bevegelse og kropp, sier kunstneren, og håper etiketten vil bli tatt godt imot av samlere.

Da er det bare å legge til at årets festivalutgave av Hadelandsakevitten kommer i salg fra torsdag 12.09. kl. 10 på Vinmonopolet på Gran, og kunstneren vil da være til stede for å signere flaskene!