Gå tilbake til nettstedet

Butikk med høyt under taket

Tekst: GHH Foto: Norli

- I butikken her dømmer vi ingen, ta gjerne med barna og test grenser, og øv på hvordan det er å handle, oppfordrer butikksjef Simone Stadum på Norli på Smietorget. Hun har selv opplevd den vonde følelsen når ungene slår seg vrange og hun helst bare ville ut av butikken og aldri komme tilbake dit. Derfor vil hun gi foreldrene spillerom til å teste grensene i lekebutikken.  

broken image

Med mange årserfaring i lekebutikk har Simone Stadum opplevd at mange foreldre synes det kanvære utfordrende å ta med ungene på butikken.

- Det er den følelsen mange foreldre kjenner igjen når man hører haisommer-musikken i bakhodet og rytmen øker i takt med at ungen nærmer seg et raseriutbrudd og man kjenner på seg at her blir det en eksplosjon. Jeg ser det godt og kjenner meg så igjen. Vi ønsker at foreldrene skal slippe å ha den følelsen når de handler hos oss. Her er det ingen som dømmer, det er lov å teste grensene i butikken hos oss, forklarer Stadum. 

For mange barn somhar vokst opp under koronatiden kan det å gå i lekebutikk være helt nytt. - Det
kan oppleves som et tivoli. Det blir veldig mye å se på og mange inntrykk på en gang. Her kan foreldrene la barna prøve lekene, se på ting, kose seg og slappe av, sier Stadum. Hennes tips er å avklare forventningene til butikkbesøket med barna på forhånd.

- Lag avtaler med ungene før dere drar, man glemmer ofte at man kanskje har helt forskjellige forventninger før man drar i butikken. Også er det alltid åpent for å inngå noen kompromisser underveis, om det er et godt tilbud eller man finner noe man trenger, sier hun. Og dersom det ikke går bra første gangen er det ingen skam å snu og så komme tilbake senere. - Det er kanskje sjelden man tør å komme tilbake igjen, man kjenner på den skammen. Men ta en pustepause ute på torget, gå en runde og lag nye avtaler, kom tilbake og prøv igjen, sier Stadum. Det er ingen fasit for hva som vil fungere best, men Stadum oppfordrer til å tørre å prøve igjen. - Det er forskjellig fra familie til familie og man må bare finne ut sammen hvordan det fungerer og hvor grensene går. Vi vil være der som et trygt sted å teste, vi dømmer ingen og har vært der 100 ganger før selv, legger hun til. 

Å trene på å handler også viktig når barna blir eldre. - Vi ser mange barn som trener på å handle
selv fra de er ganske små og så kommer de inn senere og ønsker en ekstrajobb. Hvordan man har vært som kunde kan være avgjørende på om man får jobben eller ikke, så god trening er viktig, sier Stadum. Norli er et fint sted også for barna å trene på å handle alene.

- Vi sjekker ofte om det er greit for foreldrene på litt store kjøp, men vi har også sju dagers åpent kjøp så man kan komme tilbake om man angrer seg eller har brukt mer penger enn man burde. Det er en fin sikkerhet for foreldre som vil la ungene prøve å handle alene, sier Stadum.