EDEL ÅRGANG I NY TAPNING
EDEL ÅRGANG I NY TAPNING
Tekst:Anne Lise Skjaker Foto: Knut Sterud/Anne Lise Skjaker
Nær 120 år etter sin død er Christopher Hammers navn igjen aktuelt. Den innovative mannen, som bodde på garden Melbostad ved Sølvsberget, har i høst blitt hedret med en ny akevitt som bærer hans navn, samt en bok av Mariann Johnsen. Hammer var en foregangsmann på mange felt, bl.a. skrev han mye om poteten og er blitt kalt akevittens far. Ved å erverve seg både boka og akevitten, kan du bli bedre kjent med opplysningstidas store mann på Hadeland.
De siste åtte årene har det kommet en spesialutgave av Hadelandsakevitt til Potetfestivalen i september. I år ble Christopher Hammers Selskapsakevitt på Vinmonopolet i Gran, og den er et resultat av godt samarbeid mellom innovative, tradisjonsbevisste og kreative krefter. Styret i Gran Handel og Håndverk er veldig glade for at de med denne festivalakevitten hedrer Hammer og hans virke.
Det er Atlungstad Brenneri som har laget potetspriten til den nye akevitten, som er tilsatt et bredt utvalg av norsk krydder. Etiketten til årets akevitt er utformet av forfatter og idèmaker Håkon Forfod Sønneland, som har brukt Peder P. Aadnes’ maleri fra 1770 som utgangspunkt. I tillegg har han benyttet seg av kunstig intelligens, slik at etikettener blitt en historisk selskapsakevitt verdig!
Opplysningstidas mann på Hadeland
Mariann Johnsen fra Tingelstad er interessert i lokalhistorie, og nå har boka «Christopher
Hammer – opplysningstidas mann på Hadeland» kommet fra hennes hånd.
Christopher Hammer var en allsidig person som skrev et av de første kokebok-manus vi vet om
i Norge. Han introduserte også poteten på Hadeland. I tillegg til at han interesserte seg for jordbruk, var han en av få i bygde-Norge med egen stjernekikkert! Hammer testamenterte sin formue til Vitenskapsselskapet i Trondheim, og hans legat betydde mye for forskning på 1800-tallet.
-Mitt ønske har vært å skrive ei lettlest bok for både yngre og eldre lesere, sier Mariann,
som er lektor ved Brandbu Ungdomsskole. Hun berømmer Christine Bjerke Brustad i Yello Media for utformingen av boka, som har mange flotte illustrasjoner. Noen av bildene er så vidt vi vet
ikke publisert tidligere. Mariann retter også en stor takk til kunnskapsrike Anne Lise Jorstad, som har vært sentral i arbeidet med boka.
Boka koster kr 250.- og inntekten går til Gran Historielag. Den selges i bokhandlene i Brandbu og Gran og i Hadeland Landhandel.