Return to site

Er du på vei inn i boligmarkedet?

Tekst og foto: Gran Handel og Håndverk

Sparebank 1 Ringerike Hadeland og Eiendomsmegler 1 Hadeland gir deg tipsene for hva du må tenke på før du går i gang med kjøp av bolig. 

broken image

Kunderådgiver Dagny Linstad i Sparebank1 Ringerike Hadeland og eiendomsmegler Sindre Backe i Eiendomsmegler1 Hadeland gir gode råd og tips om det første boligkjøpet.

 

Et boligkjøp er en stor beslutning og det er flere ting man bør tenke gjennom før man reiser på visning og gir bud.   

- Det er viktig å forhøre seg med en rådgiver før man setter i gang med letingen etter bolig, for å vite akkurat hva man kan låne. Du må ha spart 15% av de boligen koster, eller vi kan se på alternative løsninger som medlåntaker og kausjonist. Det er derfor viktig å spare egenkapital, og BSU (Boligsparing for Unge) er en veldig fin sparemåte for deg som er under 34 år og ikke har kjøpt din første bolig. Det er mange fordeler med BSU, en av dem er veldig god rente og i tillegg får du skattefradrag, forteller Dagny Linstad, kunderådgiver i Sparebank1 Ringerike Hadeland. Neste steg er å søke om lån og finansieringsbevis.   

- Da trenger vi informasjon om inntekten din og andre økonomisk informasjon. Så går vi gjennom dette og sender deg et finansieringsbevis. Først da er du klar for å gå på visning, forteller Linstad.   

Sindre Backe i Eiendomsmegler1 Hadeland kan fortelle at han flere ganger har opplevd at folk møter på visning uten å ha satt seg godt nok inn i informasjonen om boligen de ser på.   

- Det er veldigviktig å komme godt forberedt. Mitt beste tips er å sette seg nøye inn i  salgsdokumentasjonen og takstrapporten for boligen, før du går på visning. Man burde gjøre seg godt kjent med objektet man skal ut og se på, sier Backe.

Takstrapporten er nylig fornyet og vil etter nyttår gi en enda grundigere teknisk beskrivelse av eiendommens tilstand. - I den kan man avdekke om det er en eiendom man vil kjøpe, hva slags vedlikehold som er forventet, og eventuelle oppgraderingsbehov. Man bør tenke gjennom hva det vil koste å utbedre feil eller pusse opp boligen. Rapporten gjør deg også forberedt til å stille gode spørsmål på visning, forteller Backe. Han mener også flere kan vurdere behov for å ha med seg noen på visning. - Det kan være lurt å ha med en venn, eller fagperson, som kan gi teknisk bistand og hjelpe til med å gjøre riktige vurderinger på boligen, sier han.   

Hovedtipset er å være ute i god tid når du skal kjøpe bolig. - Da får man god tid til å snakke med oss i banken for å få et godt lånetilbud, sier Linstad. - Og om man er på visning uten å være helt forberedt må man ofte ta avgjørelsen veldig kjapt og da har man ikke sjans til å sette seg godt nok inn i salgsdokumentasjonen. Det gjelder å stille forberedt, sier Backe.