Gå tilbake til nettstedet

FOTOGRAFERER HVERDAGSLIVET UNDER COVID-19

Tekst: Kari Isingrud, Foto: Fotograf B.T.Stokke AS

I prosjektet «Sammen 2020» dokumenterer fotograf Bjørn Tore Stokke den nye hverdagen til folk på Hadeland. Bilder av enkeltpersoner og familier skal formidle hvordan koronakrisa påvirker dem og hvordan livet er akkurat nå.

broken image

Kirsten Jåvold Hagen og ektemannen Sverre Hagen. Kirsten er kommunikasjonssjed i Gran kommune, og forteller at det de savner mest er den daglige samværet med barnebarna.

- Folka jeg møter er så positive. De forstår at slik dokumentasjon er viktig og vil gjerne bidra, sier Bjørn Tore Stokke i Fotograf BT Stokke AS. Han legger til at de som portretteres også skriver en historie om hverdagen sin og hva de tenker og føler om situasjonen.

«Sammen 2020» er et samarbeidsprosjekt mellom Fotograf BT Stokke, Gran kommune og Koronaarkivet. Bildene skal vise folk som arbeider i førstelinjen i lokalsamfunnet, som for eksempel sykepleier, lærer, kommunikasjonsmedarbeider eller ambulansesjåfør. Det kan også være mennesker som har fått hverdagen snudd opp ned ved at de har blitt permitterte, har byttet jobb, eller er i en risikogruppe og derfor må isolere seg hjemme.

broken image

Fotograf Bjørn Tore Stokke

Den nye hverdagen

- Jeg møter dem i vinduskarmen eller på dørhella, på den avstand som myndighetene tilrår. Alle bildene er fra hjemmesituasjonen, ett bilde fra hver familie, forklarer Bjørn Tore.

Han forteller at noen opplever noe positivt i situasjonen, mens for andre kan det være traumatisk. Noen synes det er fint å ha mye tid sammen med familien, mens andre opplever å bli helt isolerte.

broken image

Marthe Brandsether med familie. Hun er lærer ved Brandbu barneskole og forteller at familien nå har mye mer tid sammen, og at det har ført til fine samtaler mellom de voksne og med barna.

Et formidlingsprosjekt

I første omgang er det folk som bor eller jobber i Gran kommune som portretteres. Hittil har han fotografert tjue familier eller enkeltpersoner. Målet er å lage femti portretter, men Bjørn Tore regner med at det kan utvides med flere, også flere fra de andre hadelandskommunene.

Han understreker at dette er et formidlingsprosjekt både for nåtida og for framtida.

- Bildene skal legges ut på Instagram, og etter planen skal det bli både utstilling og bok. Koronaarkivet skal overta materialet slik at folk også om 40 år kan se hva vi gjorde under koronakrisa 2020, sier Bjørn Tore. Han anbefaler alle om å følge «Sammen2020» på Instagram: https://www.instagram.com/sammenhadeland2020/

KORONAARKIVET

Randsfjordmuseet står bak «Koronaarkivet». Muséet vil dokumentere konsekvensene koronakrisa har lokalt, i Land og på Hadeland. Folk i alle aldre inviteres til å dele dagbøker, bilder og tekster fra dagliglivet, og det samles inn gjenstander og dokumenter som kan knyttes til pandemien.