Gå tilbake til nettstedet

LITT BEDRE RÅD I SOMMER

Tekst: GHH Foto: Sparebank 1 Ringerike Hadeland

Har du fått høyere lønn etter årets lønnsoppgjør, og årets feriepenger? Hvordan bruker du disse pengenesmartest?

broken image

 

Terje Haugen fra Bjoneroa har over 20 års erfaring fra bank i ulike roller og er nå avdelingsbanksjef PM for Gran og Nittedal. Han råder deg til å ha litt is i magen før du bestemmer deg, for de virkelig gode planene er individuelle.

- Start gjerne med å tenke gjennom hva du ønsker deg. Så er det viktig å sjekke hva som er viktig for deg. Det er ikke alltid det samme. Vi kan ønske oss en ny sykkel, men det som er viktigst er kanskje at vi har økonomi til å tåle en uforutsett kostnad, eller at inntektene stanser, sier Terje.
 

Han minner om at grunnen til at lønnstillegget blir såpass stort, er at alle varer og tjenester har blitt dyrere det siste året. I gjennomsnitt er det slik at det som kostet 100 kroner i fjor, nå koster 105 kroner. Derfor vil det ekstra lønnstillegget ofte være nok til å betale for det samme du kjøpte i fjor, men kanskje ikke så veldig mye mer heller. Likevel finnes det rom til å sikre seg mer for pengene.

- For de aller, aller fleste, finnes det måter å få litt mer ut av pengene vi tjener, selv i en periode som er både usikker og krevende. Vår jobb i banken er, sammen med kunden, å finne mulighetsrommet i den enkeltes økonomi, slik at usikkerhet blir til trygghet, legger han til, og oppfordrer:

- Vi er her for kundene i både med- og motgang, og om du ønsker litt bedre råd, oppfordrer vi til å ta kontakt.

De aller beste rådene er individuelle, men noen er også ganske så generelle.

Topp 10 Tips for sommeren 2023

1. Betal med kort når det er mulig: Det er som oftest billigere enn å ta ut penger og betale kontant. Ta med Mastercard i tillegg til det vanlige bankkortet, og husk å sjekke regionsperren på kortet ditt i mobilbanken eller nettbanken.

2. Trenger du kontanter? Ta de ut på reisemålet: Her i Norge koster det mer. Har du Mastercard fra SpareBank 1 kan du ta ut kontanter i utlandet uten gebyr.

3. Unngå vekslingskontorer: Vekslingskontorenehar vanligvis høyere gebyrer enn minibankene.

4. Velg lokal valuta når du betaler med kort: Detlønner seg oftest å velge lokal valuta når du bruker kortet i utlandet. Da får du den beste kursen.

5. Utnytt fordelene i kredittkortet ditt: SpareBank 1 sitt kredittkort har både reise- og avbestillingsforsikring. Bruk det også til netthandel og betaling i utlandet. Da er du litt tryggere om du blir utsatt for svindel.

6. Husk å sjekke forsikringene dine før ferien.

7. Bestill europeisk helsetrygdekort, og ta det med på turen.

8. Utsett kjøp til du har råd: Bruk gjerne kredittkort i sommer, men ikke for å kjøpe det du ikke har penger til akkurat nå. Å utsette betaling betyr bare å bygge usikkerhet, og det kan fort bli dyrt.
Gled deg heller litt lenger – mens du sparer til det du trenger eller ønsker deg.

9. Planlegg sommerferien: Legg en økonomiskplan for ferien. Bestem deg for hvor mye du kan bruke. Med en god plan i sommer, kan også tiden etter ferien bli god.

10. Bygg en bufferkonto: Prisene og rentene vil trolig øke en stund til. Har du mulighet for å sette av noen kroner fra
lønnsoppgjør og feriepenger, er det lurt å sette dem på en bufferkonto.