Gå tilbake til nettstedet

Økonomiske nyttårsforsetter som varer

Tekst: GHH Foto: DNB

De siste ukene i januar er ofte tiden hvor flest bryter nyttårsforsetter. Erling Levang i DnB tror manglende motivasjon, uklare eller for store mål kan være årsaker.

broken image

 Banksjef Erling Levang

 Halvparten av oss har økonomiske nyttårsforsetter for 2022, og sparing ligger øverst på listen. For at målene ikke skal sprekke handler det om å starte i det små og være realistisk. 

- Det er viktig å være ambisiøs når man setter seg mål, men bryt de ned slik at det er overkommelig. Nøkkelen til suksess ligger ofte i de små justeringene, sier Levang. Enten du ønsker å spare mer, bruke mindre eller betale ned mer på lånet bør du bruke tiden til å sette mål og legge en plan for hvordan du skal nå de. 

broken image

 

- Det tar tid å endre en vane, men det er gjerne de faste tingene vi gjør hver dag som utgjør de store summene. Dersom dette er utgifter på ting som ikke er spesielt viktig for deg, så kan det være mye å spare over et helt år, råder Levang.  

 

For å nå målene du har satt deg trenger du oversikt. 

- Kontroll er nøkkelen til bedre råd i 2022. Hva bruker du egentlig pengene dine på? Gå inn i nettbanken og få oversikt over forbruket ditt. Her vil nok mange få seg en ubehagelig overraskelse, men dette betyr jo også at potensialet er der for å gjøre endringer, sier Levang. Når forbruket er kartlagt kan du sette opp budsjett. 

- På denne måten får du noe fast å forholde deg til gjennom måneden. Husk å sette av en egen post til sparing. Opprett gjerne en månedlig spareavtale med et fast beløp som trekkes fra konto - gjerne dagen du får lønn, sier Levang. 

broken image

 

For de som har mål om å spare mer til pensjon er det gode nyheter. Med nye regler for obligatorisk tjenestepensjon vil den ordinære opptjeningenav pensjon gagne bredere. 

- Frem til i år har du måttet være over 20 år og jobbe i en minimum 20% stilling for å få pensjonsopptjening fra arbeidsgiveren din. Med de nye reglene får du opptjent pensjon fra første krone fra fylte 13 år, og det er ikke noe krav om stillingsprosent, forteller Levang.