Gå tilbake til nettstedet

Portrettet: Håkon Forfod Sønneland

HACKEREN HÅKON

Tekst: Anne Lise Skjaker Foto: BT Stokke AS.

· Portrett

Han er rask i bevegelsene og kjapp i replikken. Forfatter, kursholder og ikke minst idekunstner Håkon Forfod Sønneland har brukt tida si godt siden han så dagens lys i Tromsø en vårdag i 1972. Med 10 barnebøker og mange elleville idéer på CV-en sin, har han blitt omtalt mange ganger i lokalavisen siden han kom til bygda i 2011. Han hadde også sin egen spalte i Hadeland en periode, «Såntno’ hakke de i by’n». I sommer gjør han Hadeland Folkemuseum aktuelt og levende med utstillingen «Håkon hacker museet».

broken image

Journalistyrket var hans levebrød de første årene etter avsluttet skolegang. Faktisk var han tilknyttet Romerikes Blad fra han var 15 år, til å begynne med i avisens arkiv. Men snart ble det journalistiske oppgaver, bl.a. som leder for avisens ungdomsbilag, før han endte opp med ansvar for feature-avdelingen. Samtidig skrev han reisereportasjer til A-pressen, noe som skulle få stor betydning for hans liv. For på en korpstur til Italia i år 2000 var det også med en søt og lyshåret jente fra Hadeland. Håkon fant kjærligheten, noe som gjorde at det ble flytting til Hadeland i 2011, med kona, Trine, og småjentene Vilja og Tale på lasset.

Omskolering og forfatterskap

Etter en nakkeskade ble Håkon omskolert, og det var da han tok spranget inn i forfatterverdenen. Han ønsket å skrive bøker for barn, som det altså er blitt flere av. Etter at han fikk sitt studio på Glasslåven, føler han at inspirasjonen og ideene har fått bedre levekår, og de daglige rusleturene rundt på Granavollen er balsam for både kroppen og hans kreative sjel. Han opplever dessuten å våkne om natta med ideer som han må notere og ta med seg videre, forteller han. Det kreative miljøet i Glasslåven gir han også mange innspill til spennende prosjekter.

Som kursholder for barn ivrer Håkon for at de unge skal bli bevisst sin egen kreativitet, for dagens skole legger ikke vekt på dette. Gjennom tekst og foto og boblende ideer, vil han framelske barns evne til å tenke litt utenfor det tradisjonelle. – Kreativitet kan læres, påstår kursholderen.

På voksenkursene blir det lagt vekt på at deltakerne skal få gode ideer når de trenger dem. Slike kurs vil han gjerne fortsette med i tida framover.

Tid for fornyelse og nytenkning

Da Hadeland Folkemuseum henvendte seg til idekunsneren for å kaste nytt lys over historiske skatter, var Håkon som alltid positiv og sulten på å komme i gang. Prosjektet «Håkon hacker museet» har fått mye oppmerksomhet i media, og den 2. juni åpnet museet årets sesong, der resultatene av Håkons hacking kan oppleves. Det er nemlig slik at mange av de som besøker museet føler at de har sett alt og lar være å komme tilbake. Håkon vil gi alle en grunn til å gjenta besøket og gjøre museet til et levende museum med mange overraskelser!

Museet mente det var på tide å gjøre noe nytt og annerledes. Derfor ble min oppgave å finne på aktiviteter​...

-Museet mente det var på tide å gjøre noe nytt og annerledes. Derfor ble min oppgave å finne på aktiviteter for å fornye interessen for museet og historien gjennom humor og kreativitet, sier Håkon. Et helt år ble brukt til forberedelser og planlegging, der han hadde frie tøyler, og alt var klart for åpning i mai. Men så kom korona-pandemien, og alt ble utsatt på ubestemt tid. Dermed måtte også noen planer endres, men ingen pandemi stopper hackeren Håkon! Nå er sesongen i gang, og alle som har lyst kan oppleve et annerledes museum denne sommeren, der det er mange muligheter for å tenke utenfor boksen. Og siden vi snakker om et friluftsmuseum, kan folk lett holde forskriftsmessig avstand når de beveger seg rundt. Enn så lenge må de største arrangementene stå på vent, men det er spennende muligheter i uteområdet.

Mange overraskelser på museumsområdet

Vanlige museumsutstillinger oppleves kanskje som litt kjedelige og langdryge for mange. En del av «Håkon hacker museet» blir en utstilling kalt «En vanlig hadelending», der en helt vanlig innbygger presenteres. Det vil bli søkt etter en person i lokalavisen, og så vil vi lage en utstilling om denne personen, sier den kreative hackeren.

En annen av sommerens kuriositeter er at man tenker seg at en bygning fra 1700-tallet, Vienbråten, blir lagt ut for salg i år 1900, men at man bruker dagens metoder med eiendomsmegler, takstmann og profesjonell fotograf. Den som får tilslaget i budrunden, mottar en modell av huset og en plakett med navnet sitt på.

Og skulle du på din museums-rusletur komme over noen bensinkanner og et skilt «Vennligst ikke tenn på», så ta deg litt tid og kjenn etter om det gjør noe med tankesettet ditt. Og er svaret ja, blir hackeren Håkonglad!