Gå tilbake til nettstedet

Portrettet: Julenissen Tor Dale 

Julenisse av beste kvalitet 

Tekst:Kari Isingrud Foto: David Jensen,@jensenmedia

Tor Dale blir åttito år i januar, men er i full førjulsjobb som julenisse på Coca Colas
juletrailer. Det kan høres enkelt ut å prate med folk og være blid, men Tor har
blitt grundig testet i nisseferdigheter, og ble kåret til Norges beste julenisse
i hard konkurranse med andre nissekandidater. 

broken image

 

- Dette er en fornøyelig jobb, sier Tor. 

Han forteller at barn fortsatt tror på nissen, og det må tas på alvor. Som regel går praten lett, men noen barn er engstelige og da gjelder det å kunne noen knep så barnet blir venn med nissen.  

Tor forteller at han er imponert over barna. De er både ivrige og kreative. Noen «juger ærlig» om at de har vært bare snille hele året, mens andre vil ha råd om hvordan de skal lure rampenissen som herjer hjemme. Han opplever at julenissen er for alle, uansett alder og bakgrunn; mødre med hijab kommer med barna sine for å hilse på nissen, barske ungdommer tar nissen i hånda og ønsker god jul, og noen vil ha klem og bilde. 

- Jeg treffer veldig mange hyggelige mennesker, sier Tor, men han forteller at det også er utfordringer i jobben. Det er ikke helt enkelt for en gammel nisse å følge med i tiden. Før ønsket barna seg barbiedukker og lego, men nå er det ofte høyteknologiske duppedipper som står på ønskelista. Dagens barn forventer rett og slett at en oppgående nisse spiller Fortnite! 

- Og jeg må løfte opp både unger og bikkjer, så folk får tatt et bilde, ler han.  

 

Kommer til Gran 16. desember Gran  

Juletraileren starter reiseruta i Tromsø 24. november, og skal besøke de største byene og tettstedene i Norge. Den kommer til Gran 16. desember, før turneen avsluttes den 20.  

- De passer veldig godt på meg, forsikrer Tor. Han har hviledager underveis og mener at han har det veldig komfortabelt. Det er et stort team som sørger for det hele; to-tre stykker fra Coca-Cola, sju-åtte fra et eventbyrå, og to-tre varebiler i tillegg til selve traileren. Alle er veldig flinke folk. 

- Vi bygger nesten en halv landsby på hvert sted, med juletre, bålpanner og boder. 

Det blir aktiviteter for hele familien, med konkurranser og smaksprøver, og folk kan som vanlig vente seg en imponerende amerikansk truck, lys i mørket og god julestemning. Nissen selv skal rusle rundt, prate med folk. 

 

Julenisse med kvalitetsstempel 

Da Coca-Cola i 2009 søkte etter ny nisse var Tors egne barn ivrige og mente at dette var en jobb som kunne passe for far. Han var pensjonist, hadde skjegg og var ikke helt sylslank. Sønnen søkte på farens vegne og Tor kom til finalen.  

Den forgikk på Frognerseteren, med nissekandidater fra hele landet. Der måtte alle igjennom et personlighets intervju, og ble testet i nisseferdigheter. Det hele ble avsluttet i et firspann med fjordinger, der nissen skulle kaste gaver ned i piper, i fart. Tor vant det hele, og ble kåret til Norges beste julenisse! 

 

Vokste opp på Viul 

Tor har vokst opp på Viul. Han forteller om en god og litt uvøren oppvekst på Ringerike. 

- Vi hadde mye moro på Randselva, forteller han. Den gangen gikk det tømmer i elva, og ungene løp på tømmerstokkene, tross advarsler fra de voksne.  

Han har en lang og allsidig jobbkarriere bak seg: Han har arbeidet på Color Line, vært selvstendig næringsdrivende, vært ved flyvåpenet på Gardermoen, og jobbet i forsikring, før han altså til slutt rykket opp til julenisse.  

I dag bor han i Lier utenfor Drammen, med kona han har vært sammen med i sekstifem år. De har tre barn og fem barnebarn. 

 

- Vi må ta vare på tradisjonene 

Når juleturneen er unnagjort reiser Tor hjem for å hvile ut og feire jul med egen familie. Han mener vi skal være glade for at vi i Norge tar vare på gamle tradisjoner, og opplever at barna han møter er veldig opptatt av nissen.  

- Ungene gleder seg, de tror på nissen, og lever seg inn i det. Det betyr så mye, sier Tor til slutt.