Gå tilbake til nettstedet

Årets Potet – Kjell Sørum: 

-DE FLOTTE UNGDOMMENE ER MIN DRIVKRAFT 

Tekst:Anne Lise Skjaker Foto: BT. Stokke AS 

· Portrett

At priser og utmerkelser er artig å få, synes de fleste. Men at det er andre ting som må til for å holde på et langt liv i frivillighetens tjeneste, tror vi på. I hvert fall etter å ha hatt en prat med Kjell Sørum, som nesten får stjerner i blikket når han snakker om hva ungdommene i Gran Bokseklubb har gitt ham av gleder gjennom årene. Vi er sikre på at ungdommene også føler at de har mye å takke Kjell for! 

broken image

 

Den positive og blide karen er innfødt granasokning, og hadde fisking, og etter hvert boksing, som hovedinteresser i barndommen. Etter grunnskolen gikk han snekkerlinja på Gran vg. skole, og tok svenneprøva som tømrer i voksen alder.

– Onkelen min sa en gang: - Klart du må bli snekker du, Kjell, som er så trehendt! ler tobarnsfaren, som synes han har hatt bruk for yrkesferdighetene hele livet. Etter mange år som tømrer, ble han ansatt som håndverker og altmuligmann på Hadeland Folkemuseum på 90-tallet, og der trives 62-åringen fortsatt. Hans interesse for å holde gamle håndverkstradisjoner i hevd, kommer godt med på museet. Dette i tillegg til at han har lagt ned tusenvis av frivillige timer for boksesporten på Hadeland, gjorde at han fikk utmerkelsen Årets Potet under Potetfestivalen i Gran i september.

 

Gran Bokseklubb ser dagens lys 

Gran Bokseklubb ble stiftet i 1981 med hjelp fra Oppland Boksekrets og Sten Gravdal. Per Arne Dammen ble formann og trenere var Christian Hagen og Jørn Cato Olsen. Brødrene Kjell og Christian Sørum var med fra starten og hadde tidligere reist til Hønefoss for å trene. De første treningene i klubbens regi foregikk på gamle Trintom skole, der mange ungdommer meldte sin interesse. Etter kun to års drift, hadde imidlertid interessen og oppmøtet gått drastisk ned. Da tok Kjell over roret, og siden 1983 har han til tider fungert som både aktiv, trener og leder for klubben.

-Men flere foreldre og boksere har også hjulpet til både som trenere og ledere, forteller han. Og selv har han på ingen måte tenkt å gi seg ennå!

Etter hvert kom flere ungdommer til, og i 1990 fikk klubben sin første norgesmester i junior, Ole Simen Staxrud. Samtidig ble treningslokalene flyttet til Kjell Sørums uthus, der de ennå holder på. Klubben kan glede seg over 60 medaljer fra NM, over 40 av dem av edleste metall, og at de har avlet fram to proff-boksere! Det er tydelig at mye er blitt gjort riktig gjennom årene.

 

Krevende, men utrolig lærerik idrett 

-Boksing er en allsidig idrett som krever styrke, disiplin, smidighet, god balanse, ydmykhet, respekt og ikke minst evne til å lese motstanderen, sier Kjell, som ikke angrer en dag på at han har brukt fritida si på ungdommen.

– Det er ikke alle som passer inn i lagidretten, og disse kan til tider føle seg litt utenfor. Desto morsommere er det å se gleden som mestringsfølelsen gir de som blir gode boksere, enten fordi de er naturtalenter eller fordi de er villige til å nedlegge store mengder trening, sier han.

Han vil også nevne at han aldri har opplevd uhøflig opptreden fra noen av de ungdommene han
har trent, og han er utrolig stolt av de han har hatt treneransvar for.

For tre år siden ble det også startet boksetrening for Parkinson-rammede. Treninga foregår en gang i uka hos Kjell, som sammen med deltakerne kan glede seg over at det bedrer koordinasjonen og
balansen og ser ut til å bremse sykdommen.

 

Trener utøver i verdensklasse 

Den eleven som blir viet størst spalteplass i media for tida er Bernhard Torres, som er blitt trent av Kjell siden han kom til Norge for elleve år siden, og som nå er proff-bokser på god vei mot verdenstoppen.

– Det blir sterke bånd til utøvere som du følger rundt på stevner i inn- og utland, og Bernhard blir på en måte en attpåklatt i familien vår, sier Kjell. Han gleder seg over framgangen til Torres, og var selvsagt med på den siste kampen som gikk i USA. Kjell håper at det vil bli en stor kamp i Norge over jul.

I forbindelse med en oppvisning sammen med Bernhard Torres under Potetfestivalen, ble Kjell utropt til Årets Potet, noe som både tidligere elever, foreldre og mange andre visste var fullt fortjent! Kjell ble veldig overrasket og rørt, som han også ble da han fikk Hadelandsprisen i 2016.

-Jeg er ikke så opptatt av utmerkelser, men er selvsagt takknemlig og glad for at akkurat
jeg ble Årets Potet i 2022. Med ei raus kone og en familie full av kjærlighet og omsorg, er jeg en heldig mann. Jeg har også opplevd varme relasjoner gjennom jobb og hobby, og alt dette har gjort
livet mitt til en fantastisk reise, sier Kjell Sørum.