Gå tilbake til nettstedet

Portrettet: Silje Sletta Strand

MED SANS FOR SØM

Tekst: Anne Lise Skjaker Foto: Fotograf BT Stokke AS

· Portrett

I et hvitt, koselig hus i Movegen på Jaren har kreativiteten gode vilkår. Og er man glad i å lage ting sjøl, gir det seg mange utslag. Selvsnekrede blomsterkasser utendørs og hjemmelagede lysekroner innendørs vitner om stor skaperglede. Men det er først og fremst symaskinen som summer og går i den trivelige heimen, der Silje Sletta Strand og samboer Chrisstoffer har slått seg ned med sine hunder, kaniner og katter!

broken image

Silje kan nesten ikke huske når skapergleden ble vekket. Men hun tror at besøkene hos besteforeldrene var en medvirkende årsak, for der hadde hun fri tilgang til «mor» Anne Lises syrom og «far» Helges snekkerprosjekter. Interessen for søm har med årene blitt enda større, og Silje jobber nå mot drømmen om å gjøre sømmen til et levebrød. Hun er på god vei!

Hun vokste opp på Gran med en eldre bror, og hjemme var det mange dyr å ta hånd om og kose med. Derfor er Silje glad for at også samboeren er glad i dyr. I tillegg er han en ivrig jeger.

Fikk ME-diagnose

Etter ungdomsskolen valgte 22-åringen å gå et år på linje for Design og Håndverk, før hun tok fagbrev innen barne- og ungdomsarbeid. Men dessverre ble helsa dårlig, hun fikk etter hvert en ME-diagnose, som gjorde at det ble vanskelig å klare en vanlig jobb. Da kom tanken om at hun kunne lage sin egen arbeidsplass, der hun selv kunne tilpasse arbeidstida etter dagsformen. Hun lot idéen modnes litt, men i november i fjor ble tanken til handling: Hun startet nettbutikken siljestrand.no innenfor sitt store interessefelt. Responsen har vært over all forventning.

"Responsen har vært over all forventning..."

-Det var mye arbeid i forkant av lanseringen, for kvalitetsplagg tar sin tid å lage. Derfor er det gledelig at både kjoler, tekstiler, sytilbehør og mønstre har skiftet eier etter at jeg startet opp. Faktisk har jeg fått bestillinger fra hele landet, forteller den unge gründeren, som bobler over av nye idéer som hun ønsker å realisere.

- Det som gjør at dette «går hjem» hos folk er nok at det kun er én eller noen få eksemplarer av hvert plagg, tror Silje, som mener at folk er blitt mer kvalitetsbevisste og heller kjøper noen få solide plagg enn mange av de som er masseprodusert. Det er også grunnen til at hun har satset kun på leverandører av kvalitetsstoffer. Det har hun funnet i Danmark og i Tyskland. For hun håper denne trenden vil vare, da den handler om å ta vare på miljøet og kloden vår.

Hjemmesøm - en ny trend

Sying er blitt mer populært de siste årene, og nå under pandemien har flere trengt en hobby, slik at hjemmesøm har fått en ny «boost». Stadig nye syere kommer til, noe Silje synes er gøy. – Det er jo også en stor tilfredsstillelse å kunne bruke noe som du har laget selv, mener Silje, som særlig designer kjoler i sin systue. På Instagram-kontoen sin, «hverdags_inspirasjon», deler hun bilder av hva hun lager, og følgeskaren er økende. Ved å gå inn der kan du få inspirasjon til egne plagg, og èn av mange ideer er å sy festdrakter av gamle gardiner! Mange av følgerne handler også i nettbutikken hennes.

Silje understreker at bedriften hennes er i startfasen, men hun håper at hun etter hvert kan leve av dette, da det er hennes måte å bidra til samfunnet på. – Jeg koser meg både i planleggingsfasen og når plagget er under arbeid, og selv om helseplagene er der hele tiden, kan man glede seg over å gjøre noe meningsfylt, sykdommen til tross! sier den unge klesdesigneren, som antakelig også vil starte opp med å sy baby- og barneklær til en ny verdensborger som har meldt sin ankomst litt senere på året!