Gå tilbake til nettstedet

Portrettet: Sons of Taiga

SKOGENS MUSIKALSKE SØNNER

Tekst: Anne Lise Skjaker Foto: Fotograf BT Stokke AS

· Portrett

De har kjent hverandre helt siden barneskolen og har spilt sammen i mange år. Navnet Sons of Taiga kom naturlig, siden flere av bandmedlemmene bor i, eller nær, skogen. Lørdag 14. september slipper de sin første plate, en stor begivenhet for de fleste, og selvsagt også for de musikalske karene som kommer fra forskjellige steder på Hadeland.

broken image

En nærmere presentasjon er på sin plass, selv om de allerede har hatt flere konserter og har mange tilhengere. Brødrene Kristian (26) og Eivind Andresen (24) håndterer henholdsvis bass og keyboard. Andreas Magnussen (23) spiller gitar og er i tillegg utdannet lydprodusent i Skottland. Iver Skjørshammer Sætren (24) er trommis i bandet, og Sigurd Skjaker (23) spiller gitar og er vokalist. Besetningen har endret seg noe siden starten, men de siste årene har disse fem holdt sammen. De to sistnevnte var for øvrig forhindret fra å være tilstede under intervjuet.

Fant hverandre på barneskolen.

-Det begynte med opptredener på barneskolen i forbindelse med arrangement der, og vi trivdes så godt sammen at vi fortsatte samspillet gjennom både ungdomsskolen og videregående skole, forteller karene, som har perioder i utlendighet bak seg, noe de tror de har vokst på. Nå bor alle fem i Oslo hvor de enten studerer eller jobber. Men som kjent er ikke veien lang til Hadeland, hvor de møtes til øvelse så ofte det lar seg gjøre.

De tror at mye av årsaken til det sterke samholdet er forholdsvis lik musikk-smak, da alle er inspirert av 70-talls rock og legender som Neil Young og Pink Floyd. Andreas er komponist og låtskriver, men det er ofte slik at når han kommer med et råutkast, blir låta foredlet av alle i fellesskap før den blir presentert for publikum.

Første konsert på «Huset» i Brandbu

De husker godt sin første store opptreden, som fant sted i 2013 på et arrangement i regi av Hadeland Jazzforum i Brandbu. Julerocken i Musikkjeller ’n i 2017 var også en milepæl for karene, og siden har det blitt flere konserter. De kan slå i bordet med at de har vært oppvarmingsband for størrelser som De Lillos, Vazelina Bilopphøggers, Dum Dum Boys, Admiral P, Asle Beck, Hege Øversveen og ikke minst Vestlandsfanden. Men den desidert største opplevelsen som band hadde de i februar i år, da de hadde konsert i egen regi i Musikkjeller’ n i Gran, og alle billetter var utsolgt! Den gode responsen har ført til at de har mange oppdrag utover, noe de ikke tar som en selvfølge.

Selv om Andreas sin utdannelse nærmest er skreddersydd for et band som Sons of Taiga, er det også administrative oppgaver for å få det hele til å funke. De har derfor fått med seg Morten Wien som manager, slik at de selv kan konsentrere seg om musikken. Det blir ikke mye fritid utover jobb, studier og bandaktiviteter, men Eivind og Kristian nevner friluftsliv, innbefattet fisking og fallskjermhopping, som noe de tar seg tid til innimellom. Eivind har akkurat kjøpt et klenodium av et Hammondorgel fra 1957 fra USA, og han vil nok bruke tid på å bli kjent med det utover. Andreas innrømmer at store deler av dagen går med til finsliping av nye låter og ikke minst gitarspilling, og han nevner sin far som en stor inspirator på det området.

Selvskrevne låter og egenprodusert plate

Men tilbake til den nye plata, som blir sluppet på lørdag. Den er produsert av Andreas og co-produsert av Eivind, og arrangementet har alle stått bak. Plata inneholder 8 låter og har i prosessen utviklet seg til et konseptalbum, der det går en rød tråd gjennom alle låtene. Tittelen er «Eden», og temaet er en manns forhold til kristendommen og et forsøk på å finne fram til en tro. Sjangeren er fortsatt 70-talls rock, og den er produsert i studioet til Børge Finstad på Grindvoll, Toproom.

Den 20. september blir det konsert i Oslo med plateslipp der, men aller først er det under Potetfestivalen i Gran det foregår, der de lørdag gir en konsert i festivalteltet kl. 20.30.

Vi tror dette er et band vi vil høre mer fra i tida framover, og vi ønsker den musikalske gjengen lykke til videre!