Gå tilbake til nettstedet

PORTRETTET: ØSTRE GRAN BYGDEKVINNELAG

PRISBELØNTE BYGDEKVINNER

Tekst: Anne Lise Skjaker Foto: B.T. Stokke AS

· Portrett

«Grådig morosamt». «En oppmuntring». «En anerkjennelse av vårt arbeid.» Dette sier medlemmene i Østre Gran Bygdekvinnelag om at de under Potetfestivalen ble overrakt den gjeve prisen Årets Potet fra scena i Festivalteltet. For egen del sier vi: En meget fortjent oppmuntring til en gjeng meget driftige damer!

broken image

Det å få betegnelsen «potet» har positivt fortegn i seg selv. Og at årets pris gikk til lokale bygdekvinner som kan sidestilles med poteten i allsidighet, er hevet over enhver tvil. Deres årsplan inneholder alt fra juletrefest, kurs innen forskjellige nyttige temaer, bygdedag, vandreturer, avleggerauksjon og deltagelse på forskjellige lokale kulturbegivenheter. I tillegg arrangerer de sommertur og teaterturer, som også er åpne for andre enn medlemmene. Alt gjøres for at laget skal være et attraktivt møtested i bygda, og gjerne tiltrekke seg nye medlemmer. Bare de siste åra har 24 nye kommet til, så det er tydelig at aktivitetene fenger. Pr. i dag er medlemstallet 49 damer fra 34 til 85 år!

"Helt siden det første bondekvinnelaget
i Gran ble stiftet for 81 år siden, har
formålet vært å skape levende bygder."

NM på Lygna en stor opplevelse

-Toppen på kransekaka så langt var vel vår bistand under NM på Lygna i 2017, da vi serverte lokal potetsuppe til «hele Norge» og bl.a. fikk innslag på riksdekkende radio og TV, forteller damene i ØGBK. Og mye av æren for både potetprisen og annet som er blitt lagt merke til, gir styremedlemmene til sin kreative «forkvinne», Anne Marie Hvattum. Lederen repliserer at ingen ting blir en suksess uten et godt lagspill. – Jeg har med meg en gjeng ja-damer som alltid stiller opp når det trengs, derfor er det både moro og inspirerende å være leder i Østre Gran Bygdekvinnelag, sier hun.

Viktige tradisjonsbærere

Helt siden det første bondekvinnelaget i Gran ble stiftet for 81 år siden, har formålet vært å skape levende bygder. Navnet ble endret til bygdekvinnelag i 2002, men ikke det faktum at de er viktige tradisjonsbærere av kvinnekultur og spesielt matkultur. De fleste har sett dem i aksjon på arrangementer med rotekte hadelandskultur på programmet, som eksponenter for nettopp dette. Denne sommeren har de for første gang stilt som verter for tusenvis av turister på Granavollen, selvsagt med god hjelp fra andre frivillige. En internasjonal jentefest er også av nyere dato og vil bli fast innslag på årshjulet. Første året kom det 90 stykker til denne festen på Lidskjalv! Dette er med på å integrere nye landsmenn og skape forståelse kulturer imellom.

En fast oppgave hver høst for de lokale bygdekvinnene er pyntingen av kirkene til høsttakkefest. Juletrefesten i januar har de sammen med Gran Frivilligsentral og NAF.

Medlemsmøter med innhold

En viktig del av aktiviteten til ØGBK foregår på lagets medlemsmøter, som det innkalles til 8 – 10 ganger i året. Mat, førstehjelp og diverse håndarbeidsteknikker er eksempler på temaer som tas opp. De inviterer gjerne seg selv til møter med kvinnelige gründere for å vise sin støtte og engasjement, og de er også sterkt inne i bildet når det gjelder den årlige kreftaksjonen. De siste åra har de klart å samle inn ½ million lokalt til dette formålet!

Engasjement utover landegrensene

Norges Bygdekvinnelag, stiftet i 1946 under navnet Norges Bondekvinnelag, er lagets moderorganisasjon. Gjennom denne tilhørigheten er laget med og støtter kvinner i andre land. Et prosjekt som går over de neste to årene er å styrke livsgrunnlaget for bl.a. kvinnelige jordbrukere i Guatemala.

Til slutt vil vi komme med en oppfordring til alle som har lyst og anledning til å være med i et meningsfylt fellesskap til beste for bygda si: Meld deg inn i bygdekvinnelaget og bli med på moroa!

VI GRATULERER DE DRIFTIGE DAMENE I ØGBK MED ÅRETS VELFORTJENTE POTETPRIS!