Gå tilbake til nettstedet

BÆÆÆRE LEKKER JULEMAT

Tekst og foto: Anne Lise Skjaker

Det sies at det er lenge siden god mat har betydd så mye for folk som i dette Herrens koronaår 2020. Når kulturlivet har gått på lavbluss, gode arbeidskollegaer har sittet på hvert sitt hjemmekontor og besteforeldre nesten ikke har sett sine egne barnebarn, ja, da er det kanskje ikke så rart at det har vært stor trøst i å skape seg egne kulinariske opplevelser i heimen? Butikksjefen på Spar Gran, Roy Morten Lereng, kan bekrefte at det i år har vært større etterspørsel etter matvarer enn tidligere.

broken image

Sauene på Heggen gård nyter sitt gode saueliv i sola oppi Moen så lenge de kan. Her lurer de fælt på hvem fyren med nisselua er!

Når jula står for døra er ikke interessen mindre, for tradisjonen tro vil nordmenn ha litt ekstra til den store høytiden. Og siden svenskehandelen også er avlyst, er det nærbutikken som oppsøkes når frysere og kjøleskap skal fylles.

-Vi bistår så godt vi kan, selv om pandemien og dens ringvirkninger også har gjort tilgangen av enkelte varer vanskeligere, forteller butikksjefen, som sammen med sine ansatte tar alle smittevernhensyn og går med munnbind og hansker i butikken på Smietorget. – Det er jo ribbe som står på menyen hos de fleste hadelendinger på julekvelden, men vi ser at tidene forandrer seg og dermed matvanene, sier han.

broken image

Roy Morten kan friste med et stort lager av tysk kvalitetsribbe fra Tyskland! Bjørnstad-sylta er også svært populær nå før jul.

-Vi har selvsagt både pinnekjøtt og lutefisk til de som sverger til det, forsikrer Roy Morten, som gjerne oppsøker råvarene før de blir til julemat. I år var det sauene på Heggen gård i Moen som ble beæret med et besøk av kremmeren fra Gran. Som kjent ender mange norske sauer opp som pinnekjøtt på julebordet, men sauene på Heggen levde fortsatt sitt lykkelige friluftsliv da besøket fant sted.

I sommer foretok Spar Gran en ombygning av butikken. Nå er det god avstand mellom reolene, åpent, luftig og koronatilpasset, men faktum er at ommøbleringen var planlagt lenge før pandemien kom.

I et normalår slås det inn 2 – 3 tonn med fersk eller ferdigstekt ribbe på kassaapparatene på Spar. Nå er det allerede tomt for norsk ribbe, siden «reservelagrene» hos leverandørene ble brukt opp i sommer. Men ikke fortvil: Butikken har sikret seg et stort parti tysk kvalitetsribbe, og denne vil bli partert etter kundenes ønske framover.

Av annen julemat som det går mye av, er medisterfarse. I tillegg omsetter Spar Gran nærmere 300 kg ferdigstekte medisterkaker i ukene før jul. Den berømte Bjørnstad-sylta er også et «must» for mange, og allerede nå (sist i november) har nesten halvparten av lageret på 170 kg skiftet eier, forteller en fornøyd butikksjef, som forventer en omsetningsøkning på 15 – 20% når året er gjort opp. Og er det noen som ønsker å se hvordan en blid og fornøyd butikksjef kan se ut nå i disse førjulstider, kan dere følge med på Spar Grans facebook-sider, der Roy Morten hver mandag og torsdag sender videosnutter om gode tilbud fra butikken!

broken image