Gå tilbake til nettstedet

EGET SMYKKEDESIGN MED LOKAL TILKNYTNING

Tekst: Marit B Skoglund Foto: Lille Gullkorn og Marit B Skoglund

Eier av forretningen Lille Gullkorn, på Granstunet, gullsmed Tone F. Kristiansen fikk da hun så Dynnasteinen for først gang, ideèn til å designe egne smykker med motiv av den. Hun syntes at den hadde en flott form til å lage smykker av. Dermed var hun i gang med å designe smykkene.

broken image

Gullsmed Tone F. Kristiansen med egendesignede tinnknapper.

Historien bak Dynnasteinen

Dynnasteinen er en runestein som regnes å være et av Norges tidligste kristne minnesmerker. Den er også Norges første bildedokument. En mor som mistet sin datter, får laget steinen som et minne om datteren Astrid. Steinen er datert til ca år 1050, kort tid etter slaget på Stiklestad. De fleste minnesmerker er reist over menn, men Dynnasteinen er et minnesmerke over en kvinne, reist av en kvinne. Denne spennende og rørende historien fikk Tone til å lage anheng, armbånd og ørepynt med motiv av Dynnasteinen. Disse får man i både gull og sølv. Smykkene har blitt svært populære og akkurat det synes Tone er veldig hyggelig.

broken image

Dynnasteinen anheng i gull og sølv.

Konfirmasjonshøst

Alle konfirmasjoner ble utsatt fra våren til i høst. Dermed går det nå mye i innkjøp av konfirmasjonsgaver hos Lille Gullkorn. Det er populært med bunadsølv, enkle diamantsmykker og gullsmykker. Barnedåp er også en høytid hvor mange kjøper gaver fra gullsmeden, og da er det barnebestikk i sølv, sølvkrus, lommekniver med inskripsjon og hjerteanheng i gull og emalje som er populære gaver.

Håndballsmykke

Enkeltsmykker selger de også mye av. Det kan nevnes at de er den forretningen i Norge som har solgt mest av Håndballanhenget fra Nora Mørk. Dette er et gullforgylt smykke i sølv. Andre kjente navn som Janne Formoe og Cathrine Knudsen sine kolleksjoner er også populære.

Smykkekolleksjonen Redd en bie, har også solgt godt forteller Tone. Hun har også en del Dansk design i butikken, som smykkene til Ole Lynggaard og hun får også inn smykker fra Maanesten i slutten av Oktover, begge Danske merker.

Tinnknapper med motiv

Tone forteller også at hun har designet knapper i tinn med motiv av Søsterkirkene på Granavollen. Disse ble laget for at Gran jente og guttekorps skulle ha dem på sine nye uniformer som de skulle ta i bruk på 17. Mai. Tone har designet og produsert knappene, og de kan du få kjøpt i butikken hos henne i akkurat det antallet du selv måtte ønske. De vil gjøre seg flott på en håndstrikket kofte for eksempel. Og nå utover høsten er det jo strikketid.

Tone har drevet butikken siden 2012, og nå ønsker hun å takke alle kunder for at de støtter opp om den lokale handelsstanden og handler lokalt. -Det er helt fantastisk sier hun, samtidig som hun ønsker velkommen innom butikken. Her kan du både få utført reparasjoner og kjøpt nye smykker.