Gå tilbake til nettstedet

Fleksibel bruk av briller og kontaktlinser

Tekst og foto: Marit B Skoglund

Optiker og innehaver av Brillehjørnet Jarle Bang forteller at det i det siste har blitt mer vanlig at folk bruker både briller og kontaktlinser, men til forskjellige aktiviteter. På jobb ved datamaskinen trenger man kanskje en tilpasset databrille, mens man på fritiden heller velger kontaktlinser som førstevalg. Kontaktlinser kommer nå også med UV beskyttelse, slik som briller har gjort i mange år. 

broken image

 

Med mye hjemmekontor det siste halvannet året har flere fått endrete synsbetingelser i form av en mindre tilrettelagt arbeidsstasjon i hjemmet. Dette har ført til at man kanskje trenger en spesialtilpasset databrille. Mange arbeidsgivere dekker utgiftene til dette.  

Tegn eller symptomer på at du kan ha behov for en databrilleer: tørre og såre øyne, vondt i hodet, vansker med å fokusere om, etter å hasett lenge på skjermen og du kan få dobbeltsyn. Man kan oppleve en eller flere av disse symptomene. Da kan det være lurt å oppsøke en optiker for en sjekk. Et godt råd fra Jarle er at det er lurt å ta korte hyppige pauser, ved langvarig skjermarbeid. 

Jarle oppfordrer også kundene til å bestille seg en sjekk av øynene, ikke bare når de trenger nye briller, men også fordi øyehelse er viktig. Optikeren kan oppdage tilstander i øyet som krever behandling.  

Bruk av solbriller er også viktig å minne om, både for barnog voksne. Jarle oppfordrer foreldre til å lære barna å bruke solbriller fra deer små, slik at det blir en vane på lik linje med å pusse tennene. Å bruke solbriller er nemlig med på å forebygge øyelidelser som for eksempel grå stær. Solbriller kommer i mange varianter og du får dem både med og uten styrke eller tilpassninger til ditt syn. Utvalget er godt og Jarle og de andre ansatte hos Brillehjørnet ønsker deg velkommen innom for en synstest, eller brille/kontaktlinseprat når som helst.