Return to site

Gode råd for pollensesongen

Tekst og foto: Kari Isingrud

 

Kunnskapsrike medarbeidere på Apotek 1 på Smietorget i Gran girgjerne hjelp og råd til alle som snufser, nyser og klør.  

Ivana Ivanovic (til høyre) og Harpreet Kaur Jassal hos Apotek1 på Smietorget gir gjerneråd og hjelp til pollenallergikere

 - Mer enn tyve prosent av den norske befolkningen er plagetav pollenallergi, forteller Ivana Ivanovic, apoteker hos Apotek 1 påSmietorget. Hun sier at plagene varierer mye. Noen har kun lette plager, mens andremå endre livsstil.  

Hun anbefaler å begynne med allergimidler så tidlig sommulig, helst en til to uker før pollensesongen starter, og man bør fortsettetil sesongen er over. Apotek 1 har pollenvarsel på sin nettside som det kan være nyttig å følge med på.  

Skyll, vask, spray og skift 

Pollen setter seg i håret, på klærne, og i slimhinner i øyne,nese og svelg. Ivana anbefaler å skylle nese og øyne jevnlig med steriltsaltvann i pollensesongen, og å vaske håret og skifte klær når man kommer hjem. 

- Det er viktig å åpne vinduer kun på kvelden, sier Ivana,men hun legger til at med pollennett kan man lufte når som helst. Et slikt nettfiltrerer vekk over åtti prosent av pollenstøvet.  

Nå i coronatiden har plagede pollenallergikere fått enda enbekymring, og det er sinte blikk fra fremmede som reagerer ved det minste hosteller snufs.  

- Vi gir ut gratis buttons fra Astma- og allergiforbundetmed teksten «Jeg har pollenallergi», forteller Ivana. 

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK