Gå tilbake til nettstedet

Gode råd for pollensesongen

Tekst og foto: Kari Isingrud

 

Kunnskapsrike medarbeidere på Apotek 1 på Smietorget i Gran gir gjerne hjelp og råd til alle som snufser, nyser og klør.  

broken image

Ivana Ivanovic (til høyre) og Harpreet Kaur Jassal hos Apotek1 på Smietorget gir gjerneråd og hjelp til pollenallergikere

 - Mer enn tyve prosent av den norske befolkningen er plagetav pollenallergi, forteller Ivana Ivanovic, apoteker hos Apotek 1 påSmietorget. Hun sier at plagene varierer mye. Noen har kun lette plager, mens andremå endre livsstil.  

Hun anbefaler å begynne med allergimidler så tidlig sommulig, helst en til to uker før pollensesongen starter, og man bør fortsettetil sesongen er over. Apotek 1 har pollenvarsel på sin nettside som det kan være nyttig å følge med på.  

Skyll, vask, spray og skift 

Pollen setter seg i håret, på klærne, og i slimhinner i øyne,nese og svelg. Ivana anbefaler å skylle nese og øyne jevnlig med steriltsaltvann i pollensesongen, og å vaske håret og skifte klær når man kommer hjem. 

- Det er viktig å åpne vinduer kun på kvelden, sier Ivana,men hun legger til at med pollennett kan man lufte når som helst. Et slikt nettfiltrerer vekk over åtti prosent av pollenstøvet.  

Nå i coronatiden har plagede pollenallergikere fått enda enbekymring, og det er sinte blikk fra fremmede som reagerer ved det minste hosteller snufs.  

- Vi gir ut gratis buttons fra Astma- og allergiforbundetmed teksten «Jeg har pollenallergi», forteller Ivana. 

broken image