Return to site

INNHOLDSRIK SOMMER MED MASSE GØY!

Tekst og foto: Anne Lise Skjaker

Det lover formidlingsleder for Randsfjordmuseet, Maja Musum, til tross for koronarestriksjoner og avlysninger av store arrangement. Gjennom en rekke nye utstillinger, apper og prosjekter håper og tror museets ansatte på en sommer der publikum vil oppdage museet på nye måter.

broken image

Velkommen til en spennende og gøyal museums-sommer! sier Maja Musum (t.h.) og Andrea Fritsvold ved Randsfjordmuseet.

Først og fremst er sommerens prosjekt «Håkon hacker museet», for folk som ikke går på museum, en del av forberedelsene til at besøkende skal få lokalhistorien servert på en ny og morsom måte. Idekunstneren Håkon Forfod Sønneland har snudd museet litt på hodet med sine sprelske påfunn, bl.a. kan du være guide for deg selv og ditt turfølge, du kan skrive postkort til en fremmed eller gå på do på 1800-tallsmåten!

 

Den 25. juni åpner en utstilling i det antikvariske Telthuset, som i gammel tid var et militært depot. Det tilbakeføres nå til Granavollen og vil stå døgnåpent hele sommeren, slik at hadelendinger og andre gjester kan oppleve en utstilling som formidler historien fra det helt spesielle kulturlandskapet.

Har du lyst til å få et innblikk i hvordan Randsfjorden er blitt til, hvilke aktive vulkaner som fantes på Hadeland og hva som har formet landskapet i hadelandsbygdene? Da kan du bli geoagent og laste ned en app på telefonen som guider deg rundt i den flotte naturen og kulturen vi nyter på Hadeland. Hele 50 ekspedisjonsruter til fots og på sykkel er tilgjengelige.

 

Det er ikke alle museer forunt å ha en middelalderkirke som nabo! St. Petri, eller Tingelstad gamle kirke, feirer 800-års jubileum i år, noe som markeres med en jubileumsuke fra 22. til 28 juni. I den forbindelse blir det flere arrangementer i regi av Kirken i Gran og andre lokale foreninger. Bl.a. arrangerer Gran kunstforening utstilling i Grinakerbygningen, der nettopp den gamle kirken er tema. Randsfjordmuseet feirer jubileet med gratis adgang hele denne uka. En ny bok om Tingelstad gamle kirke lanseres under jubileet.

 

Det må også nevnes at Nysetergruvene har gruvesafari hver søndag i juli, så det er fullt mulig å bli med på en reise inn i jordens indre og se og lære om geologi og livet til gruvearbeiderne.

 

Siden Randsfjordsmuseet introduserte døgnåpne porter har lag, foreninger, barnehager, skoler og privatpersoner lagt sine turer og møter til museet. Dette tilbudet ønsker de å fortsette med, men minner om at selv om området står fritt til bruk, har alle et ansvar for at grill, ild og søppel holdes på lang avstand!