Gå tilbake til nettstedet

Lutefisk på julebordet

Tekst og foto: Kari Isingrud

Spar Gran på Smietorget selger 700 kilo lutefisk i løpet av november og desember. Lutefisk er en populær rett både til førjulstidens lutefisklag og i selve julen. 

broken image

 Butikksjef Roy Morten Lereng og ferskvaresjef Monica Rusvik Grina tilbyr lutefisk og annen fersk fisk til julemiddagen.    

 

- Vi er den eneste butikken med fersk fisk mellom Oslo ogGjøvik, sier Roy Morten Lereng, butikksjef hos Spar Gran. Folk kommerlangveisfra for å handle i butikkens anerkjente fiskedisk. Vi har alt av fersk fisk og skalldyr - laks, torsk og kveite, ramser han opp. Her finner du Spars oppskrift på lutefisk med bacon,ertepuré og varm sennepssaus: https://spar.no/oppskrifter/lutefisk 

Julemat for enhver smak 

Spar Gran bugner nå av julemat for enhver juletradisjon. De tilbyr nystekt ribbe med sprø svor, direkte fra butikken.  

- Det bruker å klakke godt i svoren når vi tar den ut av ovnen, sier Roy Morten. Han ber folk bestille i god tid, og sier at alle får ribba slik de liker den best - krydret, ikke krydret, god stekt og mindre stekt. 

Butikken har selvfølgelig også pinnekjøtt, og har en storfrukt- og grøntavdeling. Roy Morten anbefaler også julekake som leveres nystekt. Han selger nesten 1200 slike tradisjonelle julekaker. Spar påtar seg også cateringoppdrag, og lager gjerne koldtbord eller rakfisklag når folk eller bedrifter vil ha maten ferdig servert. 

- Vi har mange gode førjulstilbud, sier Roy Morten. Han ber folk følge med på butikkens Facebook-sider. Der legges det ut videoer med gode tilbud to ganger i uka. 

 

Lutefiskens historie 

Lutefisk er tradisjonell norsk julemat og er dokumentert helt tilbake til 1500-tallet. Lutefisk ble laget av tørrfisk, somoftest torsk, som ble oppbløtt og deretter lagt i lut av bjørkeaske.  Opprinnelsen er usikker, og det finnes flere teorier. Noen mener at lutefisken ble til ved et uhell. En tørrfiskhjell bygd av bjørk begynte å brenne, og folk kastet vann på for å slukke brannen. Dermed ble tørrfisken oppbløtt og bjørkeasken ble til lut. Etter en tid undersøkte noen om fisken likevel kunne spises. Folk mente da at fisken var «nydelig å spise, både for babyer og tannlause gubber». 

Før reformasjonen i 1536 var det fastetid fra 1.desember til første juledag. Da var det kun tillatt å spise fisk. Både lutefisk, kveite og torsk er fortsatt populært på juleaften.  

Kilde: snl.no