Gå tilbake til nettstedet

Nå kommer «Trosten»

Tekst og foto: LURT

Himmelen er blå, graset er grønt, fugla kvitrer og sola skinner på perrongen. Firetoget stopper på Grindvoll stasjon der store deler av bygda har samla seg for å ta imot den hjemvendte dikteren Lundjordet. Men Lundjordet er ikke aleine om å gå ta toget. Ut klyver også en gapatrost av ei dame som har flykta fra bygdas plikter og fløtt te by’n. Nå skar a hemmat på ferie, med bysveis, flørtende blikk og grammafon under armen, midt i blåklokkevikua. «Men i reine væla – det er jo a Gunvor, jo! Noen lager litt mer vei i vellinga enn andre.»

«Hu skulle itte mane folk tel å vara trufaste ved jorda, hu skulle danse og glitre og trekke de andre etter seg. I fjorten daer skulle a vara fin dame som de andre tala på og misunte og strekte seg imot.»

Fra «Trost i taklampa» av Alf Prøysen

broken image

Det er 30 år siden «Trost i taklampa» ble satt opp på Hadeland, som var Lunner Revy- og Teatergruppes første oppsetning etter stiftelsen. I februar 2020 gjør de det igjen – LURT setter opp Alf Prøysens klassiker «Trost i taklampa», og er klare til å ta imot publikum i Lunners triveligste storstue, Skogglimt på Grindvoll. Denne gangen er handlinga lagt nettopp hit til Lunner og Grindvoll. De gode melodiene er de samme, manus er strammet inn uten å endre noen av karakterene, og rollene bekles av andre skuespillere med et aldersspenn fra 7 til 71 år.

På nyåret er det ikke bare 30 år siden «Trost i taklampa» ble spilt på Hadeland. Det er også 30 år siden LURT ble dannet, og 50 år siden Alf Prøysen skrev romanen «Trost i taklampa».

Gunvor «Gapatrosten» kommer, Snekkersvekara kommer, Roy og Hjalmar kommer og Krestine Krokengen vokter som en hauk over alle. Øivind Brenli er prosjektleder, Paul Dæhlen kapellmester, og LURTs leder Jan Peter Lyngstad er å finne både i manusbearbeidelse, i regi og på scena. Ellers møter vi flere LURT profiler ispedt kjente fjes fra andre deler av kulturlivet på Hadeland.

Få med deg LURTs jubileumsforestilling på Skogglimt i februar. Om du vil sikre deg godt selskap til forestillingen selger LURT gavekort på billetter. Den perfekte julegave?