Gå tilbake til nettstedet

NORLI HADELAND FEIRER DOBBELTJUBILEUM

Tekst og foto: Kari Isingrud

I år er det 130 år siden Olaf Norli startet bokhandel i Oslo, og Norli Hadelands historie startet for 110 år siden, da Hans S. Hidem etablerte bokhandel og annen handelsvirksomhet i Gran i 1910.

broken image

Butikksjef Simone Stadum i Norli Hadeland, snakker gjerne bokhandlerhistorie med sin første sjef, tidligere eier av Hadeland bokhandel, Torgeir Søfferud.

Dagens butikksjef i Norli Hadeland, Simone Stadum, var bare 13-år da hun kom inn i bokhandlerbransjen. Da fikk hun ekstrajobb i Hadeland bokhandel, som den gang lå i Storgata og ble drevet av Torgeir Søfferud.

 

- For meg var det som å komme inn i en godtebutikk, ler Simone, og forteller at hun var veldig glad i bøker, men at hun var minst like glad i skrivesaker, penner og alt annet i bokhandelen. Og så likte hun å tjene penger, innrømmer hun.

 

Torgeir kan fortelle at det alltid var behov for ekstrahjelp i butikken, og at han kontaktet skolene for å få tak i oppgående, arbeidsvillig ungdom.

 

- Jeg startet med å gi dem ei vaskebøtte og en klut, og så måtte de begynne å tørke støv, sier Torgeir. Da måtte de gå fra hylle til hylle, og slik lærte de hva som sto i hyllene, og ble kjent i butikken. De måtte kjenne både varene og butikken for å kunne hjelpe kundene, understreker han.

Simone beholdt interessen for bøker og butikkdrift. Hun begynte på bokhandlerskolen som 19-åring i 2008, og ble dermed en av de yngste noensinne som tok denne fagutdanningen. Nå er hun altså butikksjef.

 

Bokhandel i Gran siden 1910

Den 110 år lange historien om bokhandelen i Gran, startet da H. S. Hidem sa fra seg odelsgården i Gudbrandsdalen og etablerte handelsvirksomhet i Gran i 1910. Han startet landhandel med tekstilavdeling, og bokhandel, i Storgata. Virksomheten ble etter hvert et lokalt lite forretningsimperium, med virksomhet både på Gran, Brandbu og Jaren.

 

Torgeir Søfferud kom inn i virksomheten i 1974. Da begynte han hos svigerfar, Anders Hidem, med ansvar for blant annet lekebutikk og bokhandel. Han drev bokhandelen i Storgata til den ble solgt i 2007.

 

I 2009 flyttet bokhandelen inn på Smietorget Kjøpesenter, og i 2012 ble den en del av Norli-kjeden. Norli Hadeland på Smietorget er nå en stor og moderne bokhandel, og har igjen både bøker og leker i sortimentet, som ved etableringen i 1910.

 

En spennende bokhøst

Simone kan fortelle om en uvanlig vår. Koronakrisen førte til økt salg av bøker og spill. Nå forventer hun den beste bokhøsten på flere år:

 

- Dette blir festhøst med mange store utgivelser, forteller hun, og anbefaler Jo Nesbøs siste bok Kongeriket. Dette er ikke en Harry Hole-bok, men en frittstående spenningsroman.

 

- Det er den beste jeg har lest av Nesbø noen gang, avslutter Simone