Gå tilbake til nettstedet

NY HADELANDSAQUAVIT HAR FÅTT ØKT KRYDDERPROFIL

Tekst: Anne Lise Skjaker

Siden det nå er tid for «høstslepp» av Hadelandsakevitten årgang 2018 har vi tatt en prat med sjefen i Det norske Brenneri i Grimstad, Odd Johan Nelvik. Han snakker mer enn villig om nyutgaven av vår lokale festivalakevitt, som er ankommet polet i Gran i disse dager!

broken image

Odd Johan Nelvik forteller at ved brenneriet i Grimstad finnes en urtehage med det fornemme navnet «Ibsens Urtehage». Som kjent var den berømte forfatteren apotekerlærling i Grimstad i ungdommen, og til apoteket hørte en urtehage. Den gang var urter mer brukt som medisin enn i vår tid.

Fra denne urtehagen plukkes det inn bl.a. mynte, mjødurt, karve, kvann, ryllik og lakris for å smaksette akevitten vår, og i årets festivalutgave er det tilsatt mer enn før, forteller Nelvik. --Vi finner også mer langveisfarende krydderurter, som vanilje fra Madagaskar og pepper fra Afrika i den nyeste utgaven. Men vi må ikke glemme at basisen i den edle varen er god, norsk potetsprit, sier Nelvik.

Den kjente vin- og akevittskjønneren John Bertelsen sier dette i sin omtale av årets akevitt-utgave:

Lukt: Den har en svalende duft av karve, lakris, mynte og mjødurt, og det finnes også innslag av røsslyng, hylleblomst og sitruskrydder.

Smak: Et friskt anslag av skogbunn, karve og sitrus, dernest frisk mynte, vanilje, koriander og søt lakris!

I tidligere omtaler har vi nevnt at akevitten har vært lagret på eikefat fra Spania, som det tidligere har vært sherry på. I lagringsperioden trekker akevitten til seg en del av vaniljesmaken og fruktsødmen fra sherryen, noe som gjør at smaken blir fyldig og spennende!

broken image

Årets etikett er malt av Mercedes Cachago Lokrheim

Sist, men ikke minst må vi nevne at årets festivalutgave av Hadelandsakevitten har kunstneretikett signert Mercedes Cachago Lokrheim. Akevitten er nå ankommet polet i Gran. 800 nummererte flasker er produsert, og det vil ikke bli mulig å få tak i mer av festivalutgaven når dette opplaget er utsolgt. Heldigvis er den ordinære Hadelandsakevitten å få tak i hele året på Vinmonopolet i Gran. Så julemiddagens tilbehør er reddet om du skulle komme for seint til å sikre deg årets festivalakevitt.

Lørdag under Potetfestivalen vil Ivan Abrahamsen holde et foredrag om akevitten, der prøvesmaking og mat er inkludert i billetten.

Og hvis du vil sikre deg Hadeland Aquavits festivalutgave anno 2018: Løp og kjøp!