Gå tilbake til nettstedet

Portrettet: Amalie Driveklepp

 

SYPIKEN FRA HARESTUA

Tekst: Anne Lise Skjaker Foto: B.T. Stokke AS

· Portrett

Tross sin unge alder har vårt intervjuobjekt vært med på mye. - Men det siste halvåret har det tatt litt av, forteller fjorten år gamle Amalie Driveklepp, som i januar var å se i TV-programmet God Morgen Norge sammen med Jenny Skavlan. Og det ser ikke ut til at historien vil slutte der.

broken image

Årsaken til at det er blitt stor blest rundt Amalie er hennes store interesse for søm og redesign. Selv husker hun ikke akkurat når det hele begynte, men i barnehagen var hun mer interessert i å være inne og holde på med håndarbeidssysler enn å leke ute, forteller hun. Brodering, veving og søm har alltid vært en del av livet hennes, og for 3 år siden kjøpte moren Katja ny symaskin, noe som satte fart i Amalies sømproduksjon. Utallige bærenett, pennal og sminkepunger har funnet veien fra Amalies systue til venner og bekjente, og stort sett har hun klart å holde tritt med bestillingene. Da hun begynte å legge ut bilder på Instagram for et år siden, under brukernavnet “made_by_amalie”, økte etterspørselen, og i etterkant av God Morgen Norge må hun bare erkjenne at ca. 30 bestillinger ligger og venter på ordreblokka hjemme på Harestua.

Turnutøver og -trener

For Amalie har mange andre oppgaver å ivareta i hverdagen. Først og fremst prioriterer hun skolen, og som 9.klassing ved Harestua Ungdomsskole går mye tid med til dette.

Turn har også vært en viktig del av hennes liv siden 2. klasse, og nå turner hun på Gran to ganger i uka. I tillegg har hun tatt på seg treneransvar for yngre aldersgrupper hjemme på Harestua. Denne jenta virker strukturert og arbeidssom, noe mamma Katja kan bekrefte!

Amalie er storesøster til Martin, Lukas og Isak, og hun setter stor pris på brødrene sine. Det er tydelig at hun tar ansvar også hjemme, og er rimelig glad i å lage mat, særlig desserter!

Designet ballkjole av Ikeaposer

At Amalie kom på TV hadde sitt utspring i at hun vakte stor oppmerksomhet med sin selvdesignede kjole til skoleballet i januar. Den kreative jenta laget en unik kreasjon basert på Ikea-poser, - bedre eksempel på redesign skal du lete lenge etter!

Plutselig fikk hun forespørsler fra hele landet om å stille opp på eventer, og til og med TV-teamet i God Morgen Norge ville ha besøk av henne. - Jenny Skavlan var ei veldig hyggelig dame, forteller Amalie, som egentlig ikke grudde seg til å stille opp i direkte-TV. Hun er rolig og avbalansert og tar tingene som de kommer.

Når vi spør om planer for framtida, er hun fornuftig nok til å mene at hun bør satse på noe annet enn søm som hovedgeskjeft, men etter videregående er det allikevel noe innenfor kunst, design og arkitektur som blir førstevalget. Da er grunnlaget lagt, i tilfelle det skulle vise seg å være liv laga å satse på hobbyen som levevei.

Ikke redd for å gå egne veier

- Jeg er ikke redd for å gjøre noe utenfor det som oppfattes som “normalt”, sier Amalie, noe Ikea-kjolen er et godt bevis på.

Når vi spør om hvordan en drømmedag for Amalie ser ut, sier hun at det er en dag med god tid til å sy, lage mat og turne! Dessuten har hun en drøm om en gang å få “designe” sitt eget hus, gjerne fra ytterst til innerst. - Det kunne vært kjempeartig, sier hun.

Hun ser også fram til å opprette en nettbutikk i nær framtid, slik at det blir lettere for folk å bestille produktene hun lager.

Vi registrerer under samtalen en moden fjortenåring, som mener at hennes barndom ikke kan sammenlignes med ungers barndom i dag.

- Det er veldig mye tasting på digitale duppedingser, så det er viktig at foreldre får ledet ungene inn på andre aktiviteter. Unger bør få testet ut sine ferdigheter og ikke minst interesser i et bredere felt, slik at de blir kjent med seg selv og hva de står for, sier Amalie, som tror at økende psykiske lidelser blant ungdom kan ha sin bakgrunn i at det blir mye overflatisk aktivitet og lite mestringsfølelse blant ungdommer.

- Det er viktig å ha meningsfylte oppgaver i hverdagen. “Det perfekte liv på nettet” er sjelden noe godt liv, tror den kreative ungjenta Amalie Driveklepp fra Harestua.