Gå tilbake til nettstedet

PORTRETTET: Gro Merethe Johnsrud, Propell ai 

 

ALLSIDIG GRÜNDER MED KREMMERINSTINKT 

Tekst: Anne Lise Skjaker Foto: Fotograf B.T. Stokke AS 

Da Gro Merethe Johnsrud slo opp sine grønne glugger i1974, ventet to eldre søsken hjemme i Vestre Gran. Minstejenta ble tatt godt vare på, og det viste seg tidlig at det var mye energi og tæl i jentungen. – Vi ble vant til å ordne opp hjemme, da våre foreldre hadde fulle jobber. I
tiårsalderen tjente jeg penger på forskjellige arbeidsoppgaver, og da jeg var tolv, fikk jeg sommerjobb i Blekkerud-butikken på Grymyr, forteller Gro, som ofte stakk innom besteforeldrene på garden. Hun fikk også tid til å dyrke interesser som ski, håndball, 4H og ikke minst skogsturer i nærmiljøet. 

broken image

Allerede som 14-åring sto hun i Nobel-kiosken i Brandbu, og jobberfaring høstet hun i tenårene fra bl.a. Esso, Roenland, Lunner sykehjem og som distriktssjef i Oriflame. «Kremmerinstinktet» ble nok vekket på den tida, mener hun. Ved Varehandelens Høyskolefikk hun som 20-årig student innsikt i detaljhandel og butikkdrift. Faren, hennes store idol, hadde rørleggerbedrift, hvor hun jobbet ett år etterpå. Så ble det lærerskole og etter hvert adjunktskompetanse, noe som brakte henne til Roa videregående som lærer og til et vikariat i Voksenopplæringa. Karriereløpet var i gang! 

Gikk inn i forsikringsbransjen 

Målrettede Gro har alltid søkt utfordringer. Da hun så en trainee-stilling utlyst, møtte hun opp og overbeviste ledelsen om at hun var den rette til jobben! Med ansettelsen fulgte opplæring innen et bredt spekter: Salg/service, forsikring/bank og skadeoppgjør. Hun må ha vist lovende takter, for etter hvert fikk hun velge hvilken avdeling hun ville jobbe i! Gro valgte IT-avdelingen, da hun følte at hun hadde mest å lære der. Det innebar gratis utdannelse på IT-akademiet, samt ansvar for mange tunge IT-prosjekter.  

På denne tiden ble deler av Storebrand til IF, og Gro ble nordisk innkjøpssjef for IT i det nye selskapet. 28-åringen fikk ansvar både for budsjetter og reforhandlinger av kontrakter.  Gro har alltid gått inn i jobber med hele seg;slik var det også denne gangen. Men etter fem års hardkjør, sa hun stopp.  

-Jeg ville se mer av verden og gjøre noe annet enn å jobbe. Derfor sa jeg opp jobben og var klar for en timeout, sier hun. Men før hun rakk å dra, hadde hun signert ny kontrakt med IF, da som nordisk forretningsutvikler for bedriftsmarkedet! 

Avrevet fot og finanskrise 

-Gjennom årene ble jeg ofte satt på oppgaversom: Hvordan konsolidere It-systemer, hvordan bruke teknologi til å automatisere, snu en negativ trend, få flere kunder, osv.  -Dette var lærerikt, men jeg fant etter hvert ut at jeg ville bruke alt jeg hadde lært på salg. Så jeg hoppet inn i et gründerselskap
og solgte søkeløsninger en periode, sier hadelandspatrioten Gro. 

Så skjedde det mye i løpet av kort tid.  Gro holdt på med opprydding rundt hytta si i Vestre Gran, og på uforklarlig vis klarte hun å sette beinet i en elgtrekker som hun hadde brukt til å dra unna skogsvirke med. Resultat: Avrevet fot og flere uker på isolat. Legene klarte å sy på foten igjen, men en møysommelig opptreningsperiode ventet.  Men verst av alt: Etter mange år med verdens beste forsikringer, sto hun nå uten. Samtidig kom finanskrisen som endret hverdagen for mange. Men rivjernet Gro kom seg på beina etter noen uker og var igjen «fit for fight», på krykker. Hun ble nemlig hentet til konsulentselskapet Capgemini rett fra isolat! Året var 2008.  

Itera Consulting ble neste stopp, da hun og en kollega, Anders Lier, ble hentet inn for å lage en ny strategi.  I 2011 kom så datteren Ingrid til verden, og den nytilsatte salgs- og markedsdirektøren fikk det ikke mindre travelt.  I oktober 2020 klekket Gro og Anders ut idéenbak forretningskonseptet Propell AI. Kunstig intelligens var – og er - verktøyet, og automatisering av bilagshåndtering er resultatet.  Gründer Gro var alene de første fem månedene, men som den rå selgeren hun er, ble det snart nyansettelser.  

Avdelingskontorer i Ukraina, Oslo, Molde, Fredrikstad og Gran 

-Jeg satte søkelyset på aktører som hadde mange inngående fakturaer og kontaktet de ti største regnskapskjedene i Norge, forteller hun. – Det ga resultater.  Nå er vi 34 ansatte, med 14 it-eksperter iUkraina og resten fordelt på de andre avdelingene.  I Gransavdelingen jobbes det med support, salg og prosjektledelse.  Medarbeiderne er håndplukket og svært dyktige innen sitt fag, og de har også hjertet på rett plass, sier den daglige lederen. 

Firmaet har vokst kontrollert, og Gro mener at gode, effektive arbeidsrutiner i alle ledd, samt en god bedriftskultur, kan være nøkkelen til suksess i et konkurransepreget marked. Store kunder som BDO, PWC og ikke minst hotellkjeden Choice med Stordalen i spissen, sikrer framtida. 

Gro har ervervet nyttige erfaringer i årene med hard jobbing. Som at det er viktigere ting i livet enn bare å jobbe 24/7. Etter at hun mistet foten og kom seg på beina igjen, har hun også lært at det du ikke dør av, gjør deg sterkere! Den handlekraftige dama håper at hun har mange gode arbeidsår foran seg og at det kan skapes enda flere arbeidsplasser i firmaet hun er medgründer i. 

Vi ønsker «propellen» fra Vestre Gran lykke til videre!