Return to site

Portrettet: Jørn Prestkvern

FRIVILLIGHETENS STØTTESPILLER

Tekst: Anne Lise Skjaker Foto: B.T. Stokke AS

· Portrett

Overskrifta er myntet både på Sparebankstiftelsen Gran og dens leder Jørn Prestkvern. Stiftelsens visjon om å utløse gode krefter og utgjøre en positiv forskjell i lokalsamfunnet, synes Jørn er godt formulert og tilpasset stiftelsens virksomhet. Og han føler at det er nettopp det som skjer, at stiftelsen blir en katalysator for frivilligheten.

broken image

Også som privatperson har tobarnsfaren stor respekt for ildsjelene som baner vei og får bygdefolk med seg på å jobbe for utvikling av et bedre lokalsamfunn. – Det er vel typisk norsk dette med frivillighet og dugnader, og jeg ser ikke for meg at vi hadde klart oss uten, sier Jørn, som sammen med kona var en del av dette norske fenomenet da deres to aktive døtre bodde hjemme. Det fulgte tillitsverv og dugnadsinnsats med foreldrerollen da, som nå.

 

Jørn Prestkvern vokste opp i Nord-Vassend, er eldst av fire gutter og opplevde oppveksten som trygg og god. Å gjøre en god jobb og være pliktoppfyllende og ansvarsbevisst var en del av barnelærdommen. Sport var en stor interesse, og han var aktiv innen langrenn og fotball. Den dag i dag er en skitur på Øståsen et av tilbudene som gir ham best rekreasjon. I tillegg nevnes aktiviteter som sykling og kajakkpadling med sommerhuset i Sverige som base.

 

-Øståsen Skiløyper gjør en fabelaktig innsats for at bygdefolk skal komme seg ut i vinternaturen. I det hele tatt har Hadeland utrolig mange lag og foreninger som jobber for et bedre lokalmiljø, og det er en glede å få være med og støtte disse med pengegaver fra stiftelsen, sier Jørn. Den årlige avkastningen fra stiftelsens midler deles ut til samfunnsnyttige formål. Det kommer mange gode søknader gjennom året, og han ber folk ta kontakt hvis de er usikre på hvordan de skal gå fram i søknadsprosessen.

Det var fottøy og sport som ble første stoppested etter at siviløkonomistudiet på BI var unnagjort. I 20 år var han ved Alfa Skofabrik på Brandbu, hvorav 13 år som daglig leder. Alfa var den gang en nøkkelbedrift på Hadeland med mange ansatte. – Kjekt å slippe pendling når unga var små, fastslår han.

Etter dette fikk bilbransjen nyte godt av hans store arbeidskapasitet i 14 år. Han ble adm. direktør i Valvoline Oil AS og satt også i ledelsen i deres svenske datterselskap. Fra januar i år er det SpareBankstiftelsen som opptar hans tid, en institusjon med evighetens perspektiv i skjæringspunktet mellom finans og allmennytte/frivillighet.

 

Jørn har mange års fartstid som tillitsvalgt innenfor sparebanken på Hadeland. Allerede i 2001 ble han styremedlem i Gran Sparebank. Fra 2007 bekledte han styreleder-vervet. Han satt i Prosjektstyret for ny sparebank fram til sammenslutningen av banker som fikk navnet SpareBank 1 Ringerike Hadeland. Fra 2010 var han først styremedlem og siden styreleder i samme bank til han gikk inn i stillingen som leder av SpareBankstiftelsen Gran. Han var også styreleder for stiftelsen i tre år, fra 2010 – 2013.

 

Når han ser tilbake, er det få ting han ville gjort annerledes i livet. – Jeg står for de valgene jeg har tatt og synes man skal tørre å ta de mulighetene man får. Jeg er glad i å jobbe, noe som dessverre fører til mindre tid til familie og venner. Håpet er at min nye jobbsituasjon skal endre noe på dette, for familien betyr mye for meg. Takket være en tålmodig og snill kone har vi fått hverdagene til å gå opp til tross for mye jobbing. Vi har tre barnebarn som vi ønsker å bruke tid på framover, og i det hele tatt gleder jeg meg til fortsettelsen. Det gjelder også den nye jobben jeg har startet i, avslutter Jørn Prestkvern i SpareBankstiftelsen Gran.