Portrettet: Kasper Andresen
ØSTÅSENS LØYPEGENERAL
Tekst: Anne Lise Skjaker Foto: Fotograf B.T. Stokke AS
Det var baker han skulle blitt, siden oldefaren som han fikk navn etter, var bakerigründer, og flere i familien fulgte i hans fotspor. Men for Kasper Andresen var dette aldri noe alternativ; til det var dragningen mot skogen for sterk. Faren Kjell ble bestyrer av Gran Almenning to år før Kasper ble født, og han var meget glad i skogskjøtsel og skisport. Dette smittet over på sønnen, som har jobbet med skogbruk, ski- og turløyper i nesten hele sitt liv.
Kasper vokste opp i allmenningens bestyrerbolig sammen med sin seks år yngre søster. Han husker barndommen som fylt av uteliv og aktiviteter, og cowboy og indianer-leken var like intens som nåtidens dataspill, tror han. Han var tidlig aktiv på skitrening og skirenn, og fra tolvårsalder var han også en god svømmer. Sammen med tre andre gutter fra Gran Svømmeklubb, utgjorde han en svømmekvartett som oppnådde flotte resultater.
Etter videregående og ett år i kongens klær, fulgte skogbrukerkurs og toårig skogteknikerlinje. Etterpå jobbet han for Gran Almenning som skogsarbeider og maskinfører. I 1991 ble han ansatt som skogvokter i Tingelstad Almenning, og jobben ble etter hvert delt med Brandbu Almenning. I 2004 ble det sammenslåing til Brandbu og Tingelstad Almenning.
Øståsen Skiløyper etablert i 1986.
Far Kjell var også interessert i turløypene på Øståsen, og som unggutt var Kasper med og ryddet turløyper fra Lynnebakka til Lygna. Om vinteren ble det leid snøscooter av entreprenør Karsten Smedsrud AS for å få løypene fra Gran til å henge sammen med Hadeland O-lags løyper på Lygna. Midt på 80-tallet kjøpte en av nåtidas løypekjørere, Sigmund Hamar, den første løypemaskinen for Lygnaområdet. Kort tid etter, i 1986, ble Øståsen Skiløyper etablert på et møte der alle skilagene på Hadeland var representert. Kasper tok lederansvar, et ansvar han fortsatt har. I dag sørger 5 løypekjørere, Kasper inkludert, for at over 200 km med løyper er tilgjengelig for skifolk fra Hadeland og områdene rundt!
Livet ble snudd opp ned.
Året 2000 innledet en tøff og vanskelig periode. Kasper ble alene med tre barn, Kristian på 7 år, samt Eivind og Gina på 5. Livet ble totalt forandret, forteller han, men familien på begge sider tro støttende til, noe som har ført til at ungene har fått et nært og godt forhold til tanter og onkler på begge sider. Ungdommene bor nå i Oslo og klarer seg bra. Sønnene er også musikere i hadelandsbandet Sons of Taiga, som har gjort seg positivt bemerket i musikkmiljøet på bygda.
-Som far har jeg gitt frihet under ansvar, slik jeg var vant til hjemmefra, og det ser ut til at det har passet bra også for mine «avleggere», sier han. De siste ti åra har Kasper vært samboer med Jorun Horgen, og for to år siden flyttet de inn i nytt hus på Horgen. Og selv om ungene er voksne, er hverdagene fullt besatt. Kasper setter nemlig opp lister hver søndag for neste ukes gjøremål. - Jeg er opptatt av å få ting gjort, og oppfattes kanskje som litt masete av den grunn, sier han. Men han trives med arbeidsoppgavene, og ser positivt på det meste.
"-Det blir vanskelig å toppe dette året når det gjelder begivenheter, men nye idéer dukker opp..."
Et begivenhetsrikt år på Øståsen
Gjennom årene har han vært med på mange endringer innen sine arbeidsfelt. – Fjoråret var et helt utrolig aktivitetsår på Øståsen, og almenningen har hatt en finger med i spillet i alle prosjektene, kan Kasper fortelle. - Hvis jeg hadde foreslått på allmenningens årsmøte for 20 år sia at vi skulle sette opp et skiband til over 3 mill. på Lygna, hadde jeg sikkert blitt sett på som utilregnelig, sier han. I høst kom dette forslaget på styrets bord, og i januar ble skibandet åpnet til manges store glede! Både hytteeiere og andre besøkende vil nyte godt av dette. Brandbu og Tingelstad Almenning er nemlig blitt en ikke ubetydelig aktør i hyttemarkedet på Hadeland, og flere og flere får øynene opp for området.
I tillegg til skibandet ble det nye Lushaugtårnet åpnet og er blitt et mål for mange turgåere både på sommer-og vinterstid. I høst fikk Øståsen Skiløyper en ny og etterlengtet løypemaskin av SpareBankstiftelsen, og før jul ble den nye Lushaughytta ferdigstilt.
-Det blir vanskelig å toppe dette året når det gjelder begivenheter, men nye idéer dukker opp, og jeg antar at området fortsatt vil bli tilført både fasiliteter og aktivitetsskapende elementer. Det er i det hele tatt en spennende jobb å være tett på skogen og løypenettet på Øståsen, og jeg synes jeg er heldig som kan ha en variert jobb som innebærer å legge til rette for at hadelendinger og andre som ferdes i våre skogstrakter, kan finne rekreasjon og trivsel i området, avslutter Kasper Andresen.