Gå tilbake til nettstedet

PORTRETTET: Mari Sangnæs og Per Martinsen

HEMLAGA FØRJULSSTEMNING I VIKA

Tekst: Anne Lise Skjaker Foto: Fotograf B.T. Stokke AS

En salig blanding av liflige førjulslukter kiler neseborene når vi trer inn i kjellerlokalene hos Mari Sangnæs og Per Martinsen på gården Næs i Røykenvik. I lokalet bak kjøpmanns-disken i utsalget er juleforberedelsene godt i gang denne gråværsdagen i november, når vi melder vår ankomst. De gamle, tykke murveggene danner en perfekt ramme rundt tradisjonelle sysler som safting, sylting og baking, og disse veggene har nok vært tause vitner til flittige henders innsats i flere generasjoner her på gården! 

broken image

 

- Det første epletreet ble plantet ved låven her i 1937 av min bestefar, Lars Sangnæs,forteller Mari. I ungdommen gikk hun et etablèrkurs for jenter i landbruket og var stolt og glad over å kunne videreføre fruktdyrkinga som bestefaren, og senere foreldrene Solveig og Johannes, hadde som levevei. Hun og mannen Per utgjør et grepa tospann som har tatt skrittet over til mer foredling av både frukt og bær. I dag er konseptet «Hemlaga på Næs» et velkjent begrep for alle som liker hjemmelagede produkter fra hagen.  

Eplehagen utvidet på 50-tallet  

I 1951 utvidet Maris foreldre eplehagen til ca. 50 mål, og i dag har Mari og Per rundt 35 eplesorter å passe på! Eplehagen må fornyes fortløpende, og ikke sjelden gjør frosten at de må plante nye trær for å kompensere for de som ikke har tålt vinteren. Paret tok over gården i 2003, men flyttet til «Vika» alt i 1995.  I løpet av disse årene hadde tre jenter sett dagens lys. Fram til 2005 drev paret i tillegg en bensinstasjon på Eidsvoll, som også krevde sitt.  

En gang midt på 90-tallet var Mari og Per på en messe i Fjellhallen med dekorasjoner og tørkede blomster. Denne gangen hadde de også tatt med seg kransekaker og brune pinner fra eget kjøkken. Baksten ble borte på et par timer! De skjønte at dette kunne bli en ny nisje, og med årene har derfor et godt utvalg av julekaker blitt en del av produksjonen på Næs. Nå før jul er det ekstra travelt for kakebakerne, og Mari må ha hjelp av et par damer for å holde tritt med etterspørselen. – Per er en kløpper til å lage deiger, men overlater til damene å steike! forteller Mari Sangnæs, som har noen hemmelige oppskrifter, men kan røpe at det er kun meierismør som gjelder i all bakst! 

Investering i egen eplepresse   

Eplene er fortsatt kjernen i bedriften Hemlaga på Næs, som ble etablert i 1995. - Selvom våre tre døtre har vært flinke og deltatt i mange gjøremål på gården, har vi vært avhengig av hjelp i de travleste periodene, forteller Per. Helt siden 2001 har de presset epler til eplemost, først i Balestrand, så i Lier. Men i 2013 ble det installert ny eplepresse i låven, et økonomisk løft for de driftige brukerne. Her presses nå en god del av egen avling, samt at bygdefolket kan komme med sine epler til pressing. I tillegg til eplemost lages også bl.a. eplegløgg og epletoddy, den første med rognebær og krydder, den andre med sitrusfrukter og krydder. Eplegele står også på lista over populære produkter. Det er i det hele tatt mye du kan lage med epler som basis, bare du har nok kreativitet og mot til å prøve ut nye ting.  Epleavlinga varierer selvsagt fra år til år, men ett år kunne de veie inn 70 tonn epler fra egen hage! – I slike år er det moro å være eplebonde, sier Mari og Per. 

Driver fortsatt med mjølkekyr 

Mari og Perer også av de få bøndene på Hadeland som fortsatt har mjølkekyr. For å ta seg av fjøsstell og annet forefallende på gården, har de Edita fra Polen ansatt på 15. året.  

Selv med noe innleid hjelp, er det lite ferie og fritid på Mari og Per. De senere årene har de tatt imot selskaper i sine koselige stuer på gården, både brylluper, barnedåper og andre åremålsdager som familier vil feire. Det er plass til opptil 50 gjester i stuene på Næs, og mange synes det er veldig trivelig å feire slike dager på en bondegård i full drift. Etter at Operafest Røykenvik ble en realitet, har de også levert maten til Operagourmeten, som går av stabelen på nabogården tidlig i juni. Da er det full fart og høy partyfaktor i Næsgutua! 

Men når kan Mari og Per ta seg noen dager fri og ikke være på tilbudssiden?  – 1. dag jul er den dagen i året da vi virkelig kan slappe av, og derfor er denne dagen hellig i dobbelt forstand,sier Mari. Førstedagen er innledningen på romjula, da hun sammen med sin husbond kan ta seg en fortjent «time-out» og hvile litt på laurbærene etter en hektisk førjulstid! 

Vi ønsker Mari og Per en riktig god og rolig jul og håper at de fortsatt har pågangsmotet og kreativiteten som trengs for å holde den vitale bedriften Hemlaga på Næs i gang i mange år framover! Og skulle du streve med å få den rette julestemningen: Ta deg en tur til Næs og la luktene og synsinntrykkene gjøre jobben!         

broken image