Revenir au site

REBELLEN FRA RAKALAUV

Tekst: Anne Lise Skjaker Foto: BT Stokke AS

· Portrett

Da Morten Wien trådte sine barnesko på Granlund og Sanne skole, var det lite som tydet på at han skulle ende opp som daglig leder for en seriøs operafestival!

- Gjennom mine barne- og ungdomsår var det nok ikke alltid jeg var den roligste gutten i klassen! humrer Morten, og tror at han kunne bli oppfattet som litt av en rebell.

broken image

Nå har rebellen og tobarnsfaren roet seg noe ned, tatt permisjon fra jobben som aksjonsleder i Kreftforeningen og bragt i havn en operafest av klasse i Røykenvik. Men motorsykkelen “Prizilla” står fortsatt i garasjen hjemme i Rakalauv, eller Granåsen, som ikke-hadelendinger kaller området.

Maler i 3. generasjon

Det var maler han skulle bli; både faren og bestefaren utøvde faget. Etter 4-årig malerutdannelse på Gjøvik var han klar for eksamen. Før den tid var han en skoletrøtt unggutt og hadde gjort unna linje for “maskin og mekk” og Helse/Miljø uten nevneverdig oppmøte på skolen. Men rett før eksamen ble han påkjørt av en bil nær Gran sentrum, og dermed ble de neste to årene en tøff rehabiliteringsperiode. Etter å ha ligget i koma med mange knuste bein i kroppen, ble rullestol det nye framkomstmiddelet. Deretter humpet han på krykker i mange måneder.

Etterhvert ble livet tilnærmet normalt igjen, men maleryrket ble vanskelig å utøve etter ulykken. Morten begynte på toårig datautdannelse i Oslo og ble så tilbudt jobb i IBM. Gjennom dette firmaet fikk han en internasjonal utdannelse innen salg- og markedsføring i Belgia. Å bo i Belgia når en akkurat var blitt pappa, var ikke bare lett, men han fikk i hvertfall en kostbar utdannelse som han ikke ville vært foruten.

Startet eget firma

- I etterpåklokskapens klare lys ser jeg at familien har vært salderingsposten gjennom flere år, sier Morten. Han berømmer kona Elin for at hun har tatt mye ansvar på hjemmebane og for parets to tenåringsjenter.

Hos IBM ble det omorganiseringer, og Morten valgte sluttpakke og startet eget firma innenfor e-postmarkedsføring. Han var også med på å kreere verdens første casinospill for mobiltelefoner. Jobben krevde ham nesten døgnet rundt, siden virksomheten spente over flere land og tidssoner. - Telefonmøter om natta var ikke uvanlig, forteller han.

 

Men så skjedde det noe som gjorde at han stoppet opp: Hans svigermor fikk kreft og døde.

- Det føltes meningsløst å jobbe slik jeg gjorde når en ble minnet om hvor kort livet er, sier Morten tankefullt. Han startet firmaet Rett Bemanning på Hadeland, som han og en kompanjong drev ca. et år. Deretter ble han med i oppstarten og markedsføringa av Gran Bygdeliste i 2006, noe som ga braksuksess ved valget.

Jobben har gitt endret verdisyn

Kreftforeningen ble neste stopp i 2007, der han som aksjonsleder hadde ansvar for å bygge opp “Krafttak mot Kreft”-kampanjen, samt Vinterlyd, en konsertturnè i samarbeid med P4.

- Jobben i Kreftforeningen har nok forandret mitt syn på verdier, sier Morten. - Jeg har innsett at det er viktigere valutaer enn kroner og øre og at livet er for kort til å kastes bort på ting du ikke har lyst til å gjøre!

Når det er sagt, har Morten lyst til mye og går “all in” når han engasjerer seg i noe. Det har kostet ham et hjerneslag i 2013 og et brutalt møte med veggen i 2016!

Allikevel har organisasjonen Rebels Music og Musikk-kjeller’n sett dagens lys i Gran de senere år, med Morten som en av drivkreftene bak. - I kjeller’n serverer vi alt fra pop, blues, visesang og rock. Det aller viktigste er at folk trives og setter pris på tilbudet, sier karen fra Rakalauv, som håper han dermed har gitt sitt bitte lille bidrag til at verden er et bedre sted å være for noen.

Opera til folket på Hadeland

Men det siste halvåret er det Norges beste operafestival i Røykenvik som har krevd 44-åringens fulle fokus, i kraft av rollen som daglig leder for arrangementet. Hele Hadeland, Norges Toscana, sto i operaens tegn 7. - 10. juni!

- Jeg er svært lettet over at det gikk så bra og at publikum strømmet til. Vi håper at dette skal bli en stor, årlig festival på nasjonalt nivå, ved Randsfjordens bredd, der vi på ulike måter kan trekke hele Hadeland med i arrangementet, sier Morten entusiastisk.

Nå kan skuldrene senkes en smule, og kanskje kan rebellen og bikeren også unne seg flere turer på motorsykkelen Prizilla igjen?