Gå tilbake til nettstedet

STABILE OG OPPDATERTE APOTEK-MEDARBEIDERE

Tekst og foto: Anne Lise Skjaker

- Vi har 25 års fartstid i apotek-bransjen på Gran, og vår stabile stab har opparbeidet en stor historisk database som gjør det lett å vurdere kundens legemiddelkombinasjoner, sier apoteker Mona Hvinden i Apotek 1 på Granstunet.

broken image

Apotekets tre farmasøyter og fem apotekteknikere jobber for at kundene skal føle seg godt ivaretatt. De får stadig faglig påfyll gjennom gjennom kjedens opplæringsprogram, og er derfor oppdatert til enhver tid. Dette er trygt og forutsigbart for kundene.

- I disse førpåske-tider vil vi på Apotek 1 gjerne sette fokus på at enkelte legemidler kan gi hudreaksjoner i kombinasjon med sol, eksempelvis soleksem, forbrenninger eller pigmentflekker. Slikt ubehag kan forebygges ved at vi informerer og gir kundene gode råd om bl.a. solbeskyttelse, sier Mona Hvinden.

Legemidler som kan gi hudreaksjoner i kombinasjon med sol er flere typer antibiotika, vanndrivende legemidler, enkelte hjertemedisiner og noen antipsykotika.

Også andre legemidler kan gi det som med en fellesbetegnelse kalles fotosensitivitet.

broken image
broken image

Tiltak og behandling

- I tilfeller der det mistenkte legemidlet ikke kan byttes ut med et annet, er det viktig å unngå ytterligere soleksponering. Dette innebærer å unngå direkte sollys, bruke solbeskyttelse som dekkende klær,hodeplagg, solbriller og solblokkerende krem. Dette er det viktig at kundene får informasjon om, sier apoteker Mona, som også har gode råd ved fotosensitivitetsreaksjoner:

* Reseptfri hydrokortisonkrem ved mild eksem/hudutslett.

* Sinkliniment ved lett kløe

* Kalde, fuktige omslag, kjølende fuktighetskrem eller reseptfri hydrokortison-krem ved solbrenthet.

* Sårkrem dersom du har sprukne blemmer.

* Kontakt lege dersom du blir alvorlig forbrent

- Vi gir gjerne gode råd om legemidler og sol, så velkommen innom oss i Apotek1 på Granstunet, sier apoteker Mona Hvinden.