Gå tilbake til nettstedet

SY-GRÜNDER I FØRERSETET

Tekst: Anne Lise Skjaker Foto: B.T. Stokke AS

· Portrett

Line Biagio Solvang er et godt eksempel på at det ikke er størrelsen det kommer an på, men viljen og en uredd innstilling til livets utfordringer. Line har begge deler i fullt monn. Seks bilulykker med derpå følgende opptreningsperioder har ikke tatt verken livsmotet eller energien fra den vevre dama. - Heldigvis har livet mange overraskelser på lur! konstaterer Line.

broken image

Ei dame med åpent blikk og fast håndtrykk møter oss, og vi blir etter hvert kjent med et følelsesmenneske som har gått livets skole og bestått eksamen med beste karakter! Det er mennesker som Line uttrykket "det man ikke dør av, blir man sterkere av» er myntet på. For den begavede, kreative gründeren bak klesmerket Biagio har hatt veldig mange prøvelser i livet, men har reist seg igjen, gang på gang. Hun bor nå med familien på Harestua og trives med det. Det sjeldne navnet Biagio har hun fra sin bestefar, som flyttet til Norge fra San Biagio i Italia.

Kroppen sa stopp

Etter 13 år som kjørelærer sa kroppen klart i fra at dette ikke gikk lenger. Alle senskadene gjorde at legen hennes nektet henne å fortsette. Dermed ble hun omskolert til personlig trener og faglig leder for kjøreskole. Stylistutdannelse hadde hun også i bakhånd.

Line har ei jente på tretten år og en gutt på fire, og hun skjønte snart at hun pga. omstendigheter i hjemmet og sine helsemessige utfordringer burde finne seg en jobb som kunne skjøttes hjemmefra. Slike jobber vokser ikke på trær. Men tilfeldighetene ville at Line skulle få nok å gjøre. Minstemann trengte en vognpose i barnevogna, derfor lånte hun en symaskin av ei venninne, kjøpte stoff og satte i gang. Til da var både nål, tråd og symaskin uprøvd. Resultatet ble bra, og hun fikk mye positiv respons. Full av pågangsmot designet hun så en fleecedress til veslegutten, for nå hadde hun fått ny symaskin i gave av ektemannen. Bildet av dressen ble tatt inn på en svensk blogg, og plutselig var sy-eventyret i gang!

Produksjon i Pakistan og kunder fra hele verden

Mestringsfølelsen hun fikk av syprosjektene ga henne selvtillit, og hun prøvde seg på design og søm av både bukser og gensere, både til egne og andres barn. Nå kunne hun finne det stoffet hun hadde lyst på og sy det hun ville ha, og fantasien ble hennes beste verktøy. Bilder hun la ut på instagram og sysider fikk gode tilbakemeldinger, det var tydelig at folk likte det hun laget. – Det ble nesten et sjokk da det kom bestillinger både fra inn- og utland, fra fotballproffer og andre kjendiser, sier Line. Hun begynte å produsere vesker, toalettmapper, T-skjorter, jakker og mye mer, og fikk dermed utløp for noe av sin kreativitet. Egen nettside kom på plass i 2017, og Line skjønte fort at hun ikke ville klare å produsere alt alene.

I dag foregår produksjonen i Pakistan, og Biagio-kolleksjonen selges i bl.a. Sør-Amerika, Korea, New Guinea, Australia, Canada og Finland. Hun har fått med seg folk fra Flyktninghjelpen til å kontrollere absolutt alle varer som blir sendt ut til kundene, for ingen ting skal overlates til tilfeldighetene!

Store, lokale drømmer

Lines store drøm er å få produksjonen til Norge. Det etiske aspektet ved merket, rene materialer og dyrevelferd, er veldig viktig for Line. Hun ønsker dessuten å skape arbeidsplasser. Hun har en kjepphest som innebærer at gamle Frøystad skole på Roa skal bli syfabrikk og i tillegg ha lokaler for språkopplæring, lekselesing og kafè. Kort sagt en sosial arena for alle, noe hun synes mangler i området. Og kanskje kunne det bli plass til et galleri for lokal kunst, der Line og andre kunne stille ut sine mange bilder. Inspirasjonen hun fikk av syprosjektene gjorde at hun i fjor begynte med akrylmaling. Hun produserer delvis på bestilling og delvis fordi hun har et behov for å uttrykke seg via billedkunsten. Og for å være et talerør for barn og unge inn i styre og stell, har hun dessuten engasjert seg politisk og stiller på Høyres liste i Lunner ved kommunevalget til høsten!

-Kanskje har jeg lagt lokk på egne behov og uttrykksformer i hele oppveksten, slik at det bare bobler over nå når livet mitt er kommet i balanse, sier 41-åringen, som også har et prosjekt gående med Granstunet senter om produksjon av en kolleksjon med sporty dagligtøy under merkenavnet «Hadeland». Den som lever får se hva dette ender opp med.

Men noe vi er sikre på allerede nå, er at Line Biagio Solvang ikke har sagt sitt siste ord verken som klesdesigner, kunstner eller politiker!