Gå tilbake til nettstedet

TRADISJONSBAKERI I TAKT MED TIDEN

Tekst og foto: Anne Lise Skjaker

Hadelandsbakeriets historie går helt tilbake til 1850, da baker og kirkesanger Hans Hansen Sanne fra Nedre Hvattum startet bakeri ved jernbanebrua i Gran. Foreløpig tyder alt på at familiebedriften vil bli drevet videre i mange år til. Og selv om tradisjonene holdes i hevd gjennom kaker og annet bakverk, er det også foretatt mange fornyelser de senere år.

broken image

Marit Haugsbakken i Hadelandsbakeriets utsalg og kafé i Storgata i Gran, tilbyr mange populære brødtyper. Vassendbrød, Jarenbrød og Dagens brød er etterspurt, og ikke minst den gode, gamle kneippen, som lages etter oppskrift av eldre årgang!

Marit og Pål Haugsbakken tok over etter Påls onkel, Oddvar Ringdal, i 1975, og Påls far, Torgeir, var også baker. Produksjonen foregår i det gamle Skaugrud-bygget på Jaren, hvor det er utsalg og en nostalgisk kafé. I kafèen i Storgata på Gran er det Marit som er sjefen, og hun kan fortelle om mange faste kunder. Flere dager i uka reserveres det bord til bl.a. vennegjenger og seniordansere, som møtes til en kopp kaffe og ferskt «biteti» i Hadelandsbakeriets koselige lokaler.

-Det ser ut til at folk har det hyggelig her, og siden de kommer igjen og igjen, tar vi det som et tegn på at vi klarer å lage en god atmosfære som folkes trives i, sier Marit, som forteller at snart er det tid for julebakst etter gamle tradisjoner.

-Vi selger mye kransekaker, sirupsnipper, berlinerkranser og serinakaker, og det er lurt å bestille i god tid før jul. Det er også fint om vi får bestillinger på marsipankaker og andre bløtkaker en ukes tid før de ønskes levert, for selv om det er mange bakere i produksjonen på Jaren, er det en grense for hva de rår med i julestria. Vi håper imidlertid at vi kan hjelpe alle som ønsker fulle kakebokser til jul, og alle er hjertelig velkomne innom, både for en kaffekopp og for kakebestillinger til jul! sier Marit Haugsbakken i det hyggelige kafeutsalget i Gran.