Gå tilbake til nettstedet

TREFFSIKKER SENTERLEDER MED PÅGANGSMOT

Tekst: Anne Lise Skjaker Foto: Fotograf B.T.Stokke AS

· Portrett

Da Bjørg Lomsdalen Næss vokste opp i Vestre Gran på 1970-tallet, var det mange interesser som sloss om tida til den geskjeftige jenta. Korps, fotball, 4H og karate var hun innom, men etter hvert ble skiskyting hovedinteressen. Et meget godt miljø i Tingelstad Skytterlag og god oppfølging av positive foreldre gjorde at Bjørg satset og til slutt vant hovedlandsrennet i skiskyting. Hun fant også sin livsledsager, Ole, i skiskyttermiljøet.

broken image

Tiltakslysta var stor allerede fra tolvårsalder, da hun plukket gulrøtter, var barnepike og vaskehjelp for å tjene litt ekstra.

- Jeg var nok interessert i klær allerede da, og dersom vi ønsket oss noe utover det vi strengt tatt måtte ha, måtte vi tjene til det sjøl, sier Bjørg. Hun vokste opp på et småbruk med birøkt, sau, gris og katter, og minnes en god barndom med trygge omgivelser og omsorgsfulle og gjestfrie foreldre.

- Jeg har prøvd å videreføre dette til egen familie og latt unga våre få ha åpent hus for sine venner. Det er så mye kjekk ungdom, og det er koselig med mange rundt frokost-eller middagsbordet, sier sosiale Bjørg, som hadde variert arbeidserfaring da hun havnet på Granstunet.

Studier, jobb og gårdsovertakelse

Etter bedriftsøkonomi-studiet på Gjøvik dro hun til Oslo, og denne gangen var jobb og videre studier, ikke blinker, i sikte. Hun ble foretaksøkonom, og har etterpå tatt etterutdanning i coaching og rådgivning, pedagogikk og prosjektledelse samt mange kurs.

Tybring Gjedde var arbeidsgiver i ti år, og Bjørg fikk variert erfaring som kundekonsulent og salgsleder.

Men på Hadeland ventet odelsgården til ektemannen, og da eldstedattera Guro skulle starte på skolen, valgte de å flytte hjem til Gran. Bjørg fikk jobb på Aetat (nå NAV) som veileder og rådgiver og likte seg godt. Derfor beholdt hun en del av jobben også etter at hun fikk halv stilling som senterleder på Granstunet i 2007.

Ungeflokken hadde i mellomtida økt med to, Thorstein og minstejenta Mari. Da valgte Bjørg å være hjemme i tre år, noe hun ikke angrer på. Den aktive trebarnsmoren mener årene har gjort henne mer tålmodig, men hun er utvilsomt en person som liker å ha mange jern i ilden og få ting gjort. Og oppgaver mangler som kjent ikke på en gård,

Foreldreengasjement er lærerikt

Som forelder har oppfølging av unga og ulike verv vært en del av Bjørgs liv.

- Man lærer mye selv av å engasjere seg i ulike aktiviteter, og jeg har hatt mange gode opplevelser som mamma på Norway Cup og som tilskuer til oppsetninger i Grymyrgjengen Kor- og teatergruppe, forteller den sporty dama, som trives godt når hele familien er ute på tur med kakao på termos og appelsin i sekken. Både skiturer, kanoturer og gåturer står i høysetet når familien Lomsdalen Næss har litt fritid. Distriktets kulturtilbud blir også høyt verdsatt av Bjørg og mannen etter at unga er blitt større.

At Bjørg mistet sin far året etter at hun fødte Guro og at mora har Alzheimer, gjør at hun er blitt mer bevisst på å leve i nuet og ikke bry seg om bagateller. Hun verdsetter hverdagens gode opplevelser med familie og nære venner.

Senterleder med interesse for lokale tradisjoner

Bjørg mener jobben som leder på et bygdesenter er viktig for å trygge arbeidsplasser og gi folk et godt handletilbud. Hun gleder seg over en god utvikling på Granstunet, til tross for utfordringer i flere bransjer.

At hun har hatt ansvar for økonomi, arrangement, markedskommunikasjon og kompetanseheving har tilført henne mye lærdom. Spesielt vil hun framheve det gode samarbeidet med 25 dyktige butikkledere. Sammen har de lagt stein på stein og forbedret både økonomi og omdømme. Bjørg har ivret for å få lokale krefter innen mattradisjoner og kultur inn som en del av arrangementene.

Nye utfordringer i viktig etat

Selvom Bjørg synes det har vært helt topp å være på Granstunet, gleder hun seg nå til nye utfordringer i et meningsfullt prosjekt i Lunner og Gran Brann og redning.

- Å kartlegge risikoutsatte grupper mht å forebygge brann, samt bidra med PR og informasjonsjobbing, høres for meg ut som varierte og interessante oppgaver. Jeg går til oppgavene med stor entusiasme, og heldigvis er ikke den nye arbeidsplassen lenger unna enn at jeg kan stikke innom på senteret her og shoppe litt! avslutter avtroppende senterleder på Granstunet, Bjørg Lomsdalen Næss.